Könnyebben kommunikálhat Hawking professzor egy új szoftver segítségével

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 3. 09:31

Könnyebben, és az eddigieknél gyorsabban kommunikálhat egy új technológia révén Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus.

Hawking professzor, akit súlyos mozgatóideg-sorvadásos betegsége tolószékbe és teljes némaságra kényszerít, hosszú ideje egy különleges beszédszintetizátor segítségével osztja meg gondolatait, ám ez a rendszer már több mint két évtizedes. Két informatikai cég, az amerikai Intel és a londoni központú SwiftKey kidolgozott egy jóval fejlettebb technológiát, amelyet kedden Londonban mutattak be Stephen Hawking jelenlétében a világsajtónak.
 

A tájékoztatón elhangzott, hogy az eddig használt technológiával - amelyet a tudós két évtizeddel ezelőtti egészségi állapotához dolgoztak ki - a betegség előrehaladta miatt az utóbbi időszakban percenként átlagosan kevesebb mint egy szóra lassult az a kommunikációs sebesség, amellyel a professzor beszédszintetizátora összeállított egy mondatot.

 


 

Az új szoftvercsomag ezt a tízszeresére gyorsítja, egy olyan prediktív technológiával, amely egy-egy szó betűinek 20 százalékából "kitalálja" a használó mondandóját.
 

A keddi londoni bemutatón elhangzott, hogy hasonló megoldások az okostelefonokban már működnek, ám a technológiát jelentősen tovább kellett fejleszteni, elsősorban el kellett látni a professzor betegsége által megkövetelt szándékfelismerő képességgel.
 

Egy dolog nem változott: az új technológia is ugyanazt a kissé robotszerű, de mára gyakorlatilag a tudós globális védjegyévé vált, amerikai akcentusú, de azonnal felismerhető beszédhangot használja, mint eddig; ez Hawking külön kérése volt.
 

Stephen Hawkingot sokan a legnagyobb kortárs elméleti fizikai gondolkodónak tartják. A tudós három évtizedig ugyanazt a XVII. században létrehozott, tekintélyes matematikaprofesszori tisztséget - Lucasian Professor - töltötte be a Cambridge-i Egyetemen, mint Isaac Newton, Az idő rövid története című könyve pedig minden idők egyik legátütőbb sikerű tudományos bestsellerének bizonyult.

Kulcsszavak: Stephen Hawking tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50