Dél-koreai nukleáris erőmű adatait szerezték meg hackerek

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 23. 08:40

Súlyos helyzetet teremtett a dél-koreai nukleáris erőművet működtető vállalat elektronikus adatainak feltörése, és nemzetbiztonsági szempontból elfogadhatatlan, ami történt - közölte kedden Pak Gun Hje dél-koreai államfő.

Az elnöki hivatal közlése szerint Pak Gun Hje egy szedzsongi kormányülésen nyilatkozott az incidensről, s figyelmeztetett, a nukleáris erőművek elsőrendű biztonsági létesítmények, amelyek közvetlenül hatással vannak a lakosság biztonságára. Az elnök a történtek alapos kivizsgálását, a támadás elkövetőjének azonosítását és az ország kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeihez tartozó számítógépes rendszerek biztonságának megerősítését kérte a kabinettől.

Az államfő szavait megelőzően egy ismeretlen a Korea Hydro and Nuclear Power nevű dél-koreai vállalatnak a Gori és Volszong atomerőműveket érintő részletes tervrajzait és nukleáris berendezéseinek ábráit tette közzé az interneten.

 



Az önmagát a "Hawaii-szigeteken működő atomellenes csoport elnökének" nevező elkövető azt állította, hogy behatolt a Korea Hydro számítógépes rendszerébe, és újabb hackertámadással fenyegetőzött, valamint azzal, hogy nyilvánosságra hoz mintegy százezer oldalnyi bizalmas dokumentumot, amennyiben az ország dél-keleti részén fekvő három atomerőmű működtetését nem állítják le december 25-ig.

A Korea Hydro működteti Dél-Korea összes atomerőművet, összesen huszonhárom nukleáris létesítményt. Anyavállalata a Korea Electric Power nevű állami vállalat.

Korábban dél-koreai tisztségviselők azt mondták, Szöul nem zárta ki Észak-Korea lehetséges érintettségét a kibertámadásban.

Pak Gun Hje hozzátette, hogy a Sony Pictures nevű amerikai filmstúdió ellen november végén elkövetett kibertámadás - amelynek elkövetésével az Egyesült Államok Észak-Koreát vádolja - arra emlékeztet, hogy a kiberterrorizmust komolyan kell venni.

Fotó: EPA/UDO WEITZ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05