Online radart állított üzembe a Kaspersky a legveszélyesebb kiberfenyegetések figyelésére

forrás: Prím Online, 2014. december 31. 13:52

Egyre fejlettebbek korunk kiberbűncselekményei, ezért a Kaspersky Lab olyan online szolgáltatást indított, amely egy helyen mutatja be a legkifinomultabb kiberkampányokról összegyűjtött információkat. A Célzott kibertámadások naplója elnevezésű projekt a cég híres Globális Kutató és Elemző Csapatának kutatási eredményeit jeleníti meg.

Alexander Gostev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője elmondta, hogy „négy évvel ezelőtt a célzott kiberkampányok még egyedi eseményeknek minősültek, manapság azonban minden évben egyre több ilyen incidenssel szembesülünk. Ezek már nem egyedi esetek, megtalálták speciális helyüket a kiberfenyegetések világában, és különleges odafigyelést igényelnek. Ez az oka annak, hogy elindítottuk ezt az új online szolgáltatást. Demonstrálni akarjuk vele a fejlett kiberkampányok méretét, továbbá eszközt kínálunk ezek növekedésének és kiterjedésének értékeléséhez. Egyedül 2014-ben a célzott támadások több mint 4,400 áldozatát azonosítottuk a vállalati szektorban” .

 

Jelenleg a csapat portfóliója hét évnyi kutatási eredményt tartalmaz 29 nagyszabású célzott támadásról, többek között olyan hatalmas méretű kampányokról, mint a Regin, a Darkhotel, a Cloud Atlas és a többiek. Az új szolgáltatás révén a felhasználók kapcsolatot fedezhetnek fel a fenyegetések, trendjeik és hatásuk között, vagy tanulmányozhatják az egyes fenyegetések viselkedését.

 

A nagy kiberfenyegetésekre vonatkozó információk interaktív megjelenítése

 

Minden egyes kibertámadást egy hajó képvisel az idővonalon: minél nagyobb, annál hosszabb ideig tartott a támadás. A hajó mögött lévő nyom mutatja az első malware minta azonosításától a kutatási projekt eredményének publikálásáig eltelt időt. A színátmenet jelzi az áldozatok számát.

 

A szolgáltatás lehetővé teszi a különféle kiberkampányok közötti kapcsolatok felderítését, és olyan részletes információk megismerését velük kapcsolatban, mint a fertőzések földrajzi szórása, a kiberbűnözők célpontjai és az egyes támadások speciális jellemzői. A szűrő segítségével kategóriák szerint rendszerezhetők az incidensek, lehetővé téve az információk leszűkítését például az egy adott országban, magánvállalatokat érintő, bizonyos módszerek segítségével végrehajtott támadásokra.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05