Cápák rágják a tengeralatti kommunikációt

forrás: Prím Online, 2015. január 15. 12:19

Bármilyen meglepő, de a tengeralatti kábeleknek a műholdak világában is óriási szerepük van a világ kommunikációjában. Egész hálózat húzódik az óceánok mélyén, ezek a kapcsolatok pedig meglehetősen törékenyek. De nemcsak az élővilág jelent veszélyt ezekre a hálózatokra.

Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás alapítója a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta, jelenleg ez a legolcsóbb és legjobb módja annak, hogy kontinenseken keresztül összekössük magunkat. Nem csak a szerverközpontok, hanem kontinenseken maga az internet is ezeken keresztül érhető el – tette hozzá.

 



Elmagyarázta, hogy a tengerben futó kábelek optikai kábelek, melyeknek jelerősítésre van szükségük. Ahhoz pedig áram kell. Keleti Arthur megjegyezte, hogy a részben elektromos, részben pedig egyéb jelek megzavarhatják a tengeri élőlények érzékszerveit. A tenger mélyén futó kábelek ki vannak téve különböző hatásoknak, így előfordul, hogy megsérülnek. Például cápák rágják meg ezeket.

Az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás alapítója a műsorban megjegyezte, hogy egyes titkosszolgálatok már megpróbálták ezeket az optikai kábeleket „megcsapolni”, azaz onnét információkat letölteni. Ma még csupán pár százalékát használjuk ki a kábelek kapacitásának, de egyre több adatot fognak közvetíteni idővel. Jelenleg 40 Gbit/sec sebességűek, de akár ennek százszorosával is képes kommunikálni ez a hálózat - tette hozzá.

Elmondta, hogy a tengert már nagyon régóta használjuk, a mélyére fektetett kábelek pedig már a második világháborúban is léteztek és kifejezett célpontjai voltak egyes katonai hadműveleteknek. Az „internet boom” környékén megnövekedett az igény, hogy ezeken a kábeleken komolyabb mennyiségű adatot is át lehessen küldeni és akkor bővítették is őket – jegyezte meg.

Forrás: Kossuth Rádió/Közelről

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05