Vezeték nélkülivé vált az Atlas robot

forrás: Prím Online, 2015. január 26. 10:43

A Pentagon bemutatta a világ egyik legfejlettebb robotjának, az Atlasnak az újratervezett verzióját.

Az android fejlettebb csuklókat kapott, így már egész karja mozgatása nélkül el tudja forgatni a kilincseket. A legfontosabb változás azonban akkumulátora, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli működést.

A fejlesztések révén a Google tulajdonában lévő gép kvalifikálta magát az amerikai védelmi minisztérium kutatórészlege, a DARPA szervezte robotikai verseny utolsó fordulójába. A 20 nevezett csapatból a várakozások szerint hét szándékozik használni Atlast. Saját szoftverüket töltik majd be neki, így különféle stratégiákkal vértezik fel a kihívásokra. 

A döntő szabályai értelmében az ember felügyelte robotokon nem lehetnek az elesést kivédő pányvák, energiaellátást biztosító és kommunikációt segítő vezetékek. A szakemberek szerint a vezeték nélküli működés létfontosságú a terepi bevetésekhez. A kipányvázott robot a legegyszerűbb környezetet leszámítva bárhol könnyen akadályokba ütközhet. A vezetékek hiánya nagyon fontos a robotautonómiához és nagyban növeli a DARPA megkövetelte működtetési tartományt.

 



Az Atlas legújabb verziója némileg magasabb és nehezebb a korábbinál, 1,88 méter magas és 156,4 kilogrammot nyom. Gyártója, a Google tulajdonában lévő Boston Dynamics szerint 75 százalékát kicserélték, csak alsó lábszára és lábfeje maradt érintetlen. A 3,7 kWh-s lítiumion-akkumulátorral egyórás autonómiára tehet szert kombinált feladatok - úgymint járás, lépcsőmászás és eszközhasználat - elvégzésekor. Egy új, jóval csendesebb, variálható nyomású pumparendszer gyorsabban lemeríti az akkumulátorokat, ha maximális teljesítménnyel működtetik.

Az Atlas egyéb frissítései felölelik a karok és vállak áthelyezését, hogy láthassa mozgásban lévő kezét, ami az operátornak is segít az irányításában; vezeték nélkül routert helyeztek el a fejében, amely rádiókapcsolatot biztosít a csapatoknak; csípőjében, térdében és hátában átméretezték a motorokat, hogy extraerővel láthassák el.

A DARPA versenyét a katasztrófazónákban az embereknek segédkezet nyújtani képes újabb robotok fejlesztésére tervezték. A verseny alatt az operátorok fizikailag nem avatkozhatnak be, ha robotjuk elbotlik vagy más módon akad el. Nagyobb pontszámokat hoznak a gyorsabban elvégzett feladatok: úgymint törmelékek eltakarítása bejáratból, lyuk kivájása egy falba vezeték nélküli fúróval, egy speciális jármű vezetése.

A 2013 decemberében tartott korábbi fordulón a Florida Institute for Human & Machine Cognition csapata érte el a második helyet az Atlas korábbi verziójával. A győztes viszont a Schaft Inc. japán cég fejlesztette robot lett. A cég szintén a Google tulajdonában van.

Forrás: BBC / fhirado.hu

Fotó: Chuck Hagel (B) azóta leköszönt amerikai védelmi miniszternek mutatja be a Boston Dynamics fejlesztette Atlas robotot 2014. áprilisában Brad Tousley, a DARPA Taktikai Technológiai Intézetének vezetője. (Fotó: AFP)

Kulcsszavak: robot tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09