Megérkezett a Windows 10 telefonos verziójának előzetese

Farkas Norman, 2015. február 16. 13:20

Hat különböző Lumia modellre tölthető le és telepíthető fel a Windows 10 okostelefonokra szabott verziójának technikai előzetese. A rendszer működése még nem 100%-os, de megismerhető általa az új funkciók, fejlesztések egy része, amiket Joe Belfiore egy videóban be is mutat az érdeklődőknek.

A múlt heti pletykáknak megfelelően a Microsoft kiadta a mobilos Windows 10 előzetesét, ami még messze van a végleges verziótól, de sokat elárul róla. A szoftver csak hat Lumia készülékre (Lumia 630, Lumia 635, Lumia 636, Lumia 638, Lumia 730 és Lumia 830) telepíthető fel, de a szoftveróriás azt ígéri, a következő előzetes már több modellt fog támogatni, így szélesebb körben ki lehet majd próbálni.
 


Akik rendelkeznek az aktuális verziót támogató telefonok valamelyikével és úgy döntenek, kísérleteznek egy kicsit, ne lepődjenek meg, ha komolyabb bugokba és bizonyos funkciók tökéletlen működésébe ütköznek. A Microsoft oldalán van egy szép hosszú lista a szoftverben tapasztalható problémákról, melyeket természetesen a végleges verzió már nem fog tartalmazni, sőt a felhasználói élményen is sokat csiszolnak még a „tesztelők” visszajelzései alapján. Egyébként az előzetes kiadások kipróbálásához egy támogatott készüléken túl szükség van Windows Insider tagságra és a programhoz tartozó alkalmazásra is.

 

 

Ahogy azt Joe Belfiore is elmondja a fenti bemutató videóban, a most kiadott firmware csak részben tartalmazza a végleges Windows 10 újdonságait. A teljes Start képernyőre kiterjedő háttérkép már benne van a rendszerben, ahogy a több gyorskapcsolóval és interaktív értesítésekkel kibővített Action Center is.

 

Javult a diktálás funkció pontossága a szövegfelismerő rendszer fejlesztéseinek köszönhetően, a megújult Képek app pedig egy helyre gyűjti össze az eszközre és a OneDrive felhőbe mentett képeket.

 

A Cortana jelenleg csak angolul tud és működése az Egyesült Államokra korlátozódik, ami visszalépésnek számít a Windows Phone 8.1-ben nyújtott funkcionalitásához képest, de a Microsoft azt ígéri, a Windows 10 végleges kiadásában minden eddiginél ügyesebb és sokoldalúbb lesz a virtuális személyi asszisztens.

 

A rendszer következő előzeteseiben már megjelennek az univerzális Office alkalmazások, a megújult E-mail és Naptár szoftver, valamint az Üzenetkezelő alkalmazásba integrált Skype is.

 

[Forrás: GSM Arena]

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05