Itt a a kiberbűnözés új korszaka: bankokból raboltak egymilliárd dollárt hackerek

forrás: Prím Online, 2015. február 16. 10:17

Nagyjából egymilliárd dollárt (268 milliárd forintot) raboltak el hackerek a 2013-ban kezdődött és még mindig tartó támadásokban, melyeket összesen 30 országban követtek el adta hírül a Kaspersky Lab nevű biztonságtechnikai cég. Mintegy 100 bankot és pénzintézetet érintett a példa nélküli támadás világszerte, melyért egy orosz, ukrán és kínai bűnözőkből álló bandát tesznek felelőssé.

A Kaspersky Lab adatai szerint 2013 óta nagyjából 30 különböző országban több mint 100 bankot és pénzinetézetet ért valamilyen támadás. „Ezek a támadások megint csak arra figyelmeztetnek, hogy a bűnözők bármelyik rendszernek ki tudják használni a legapróbb gyengeségeit is” – mondta Sanjay Virmani, az Interpol digitális bűnözés részlegének igazgatója.

 

A Kaspersky szerint az akció a kiberbűnözés új korszakát jelzi, melyben közvetlenül a bankoktól rabolják el a pénzt, elkerülve a végfelhasználókat. A Kaspersky által „Carbanak”-nak keresztelt banda olyan vírusokkal fertőzte meg a vállalatok számítógépes hálózatát, melyekkel még a biztonsági kamerák fölött is át tudták venni az irányítást, így láthatták az alkalmazottak monitorjait. A Carbanak számos országban felütütte a fejét: Oroszország, USA, Németország, Kína, Ukrajna, Kanada, Hong Kong, Tajvan, Románia, Franciaország, Spanyolország, Norvégia, India, Egyesült Királység, Lengyelország, Pakisztán, Nepál, Marokkó, Izland, Írország, Csehország, Svájc, Brazília, Bulgária és Ausztrália is a listán szerepel. 

 

A Carbanak malware segítségével a belső hálózatba tudtak férkőzni, így az ügyintézői számítógépekhez is hozzáfértek. Ez lehetővé tette számukra, hogy rögzítsenek mindent, ami a képernyőkön történt. Végül a csalók részletesen megismerték az ügyintézők munkáját, és képesek voltak arra, hogy utánozzák a személyzet munkáját annak érdekében, a pénzhez hozzáférjenek..

 

Bizonyos esetekben nagy összegeket utaltak át a saját bankszámlájukra, de a bankautomatákat is képesek voltak rávenni, hogy a nap egy adott órájában elkezdjenek pénzt kiadni. Egy támadás nagyjából 2-4 hónapig tartott, és jellemzően 10 millió dollárt raboltak bankonként.

Kulcsszavak: security hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09