ESET: a mobileszközeinket is védeni kell a támadásoktól

forrás: Prím Online, 2015. február 18. 15:22

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. Az idei év első hónapjának statisztikái alapján még mindig, immár ötödik hónapja, listavezető a HTML/Refresh. Ez egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú webcímekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található. A toplista mellett januárban a hónap témája a mobileszközeink védelmének fontossága, hiszen az AV-Test laborjában mára már 1.8 millió különféle mobil kártevő minta szerepel.

A toplistának előkelő negyedik pozíciójára került be újra a HTML/ScrInject trójai, amely egy RAR segédprogrammal tömörített állomány. Telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében, amellyel hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

Hetedik helyen találjunk a Win32/Ramnit vírust, amely egy olyan fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat is képes megfertőzni, de ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is beilleszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben, és ha esetleg még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására is nyílik lehetősége. A támadók ezzel a távoli irányítási lehetőséggel titokban képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, valamint továbbítását is el tudják végezni.

Az ESET Radar Report e havi kiadásának fő témája a mobileszközök, táblagépek vírusvédelme, hiszen egyértelmű állítás, hogy már ezeket az eszközöket sem hagyhatjuk megfelelő védelem nélkül. Ezt támasztja alá többek közt az a számadat is, miszerint az AV-Test laborjában mára már 1.8 millió különféle mobil kártevő minta szerepel. Érdekes az is, hogy még a nem feltört iOS alapú eszközök esetében is előfordulhatnak támadási kísérletek, vagyis nem csak egyedül az Android platform felhasználói szenvedhetnek el ilyen incidenseket, bár nyilvánvalón ott a legtöbb kártékony kód. Az, hogy ez a terület egyre jobban ki van téve a támadásoknak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az AV-Test.org szervezet már a mobil kártevő programok tesztjét is elvégzi, a legutóbbi ilyen megmérettetésen például 36 különböző Androidos mobil biztonsági termék szállt versenybe.

Az antivirus blog januári fontosabb blogposztjai között először azt vizsgáltuk, vajon mennyire váltak be a tavalyi jóslatok, milyen kártevők és támadások érték a számítógépeinket. Akár az Androidos kártevők további térnyerését, akár a zsaroló programok folyamatos terjedését, vagy éppen az internetképes okoseszközök fokozottan sebezhető és emiatt távolról kihasználható tulajdonságait nézzük, a valóság igazolta az év elején leírt trendeket. Természetesen sor került az idei, 2015-ös esztendőre megfogalmazott várható kártevő és támadási előrejelzésekről is, ebben szerepelt többek közt, hogy az APT típusú célzott támadások, vírusos tévék és zsarolóprogramok sokasága jöhet idén.

A blog beszámolt egy olyan biztonsági konferenciáról is, ahol a svéd kalózpárt egyik fiatal aktivistája csaliként egy nyitott wifit fabrikált a részvevőknek, akik lépre is mentek a trükknek. A beszámolók szerint mintegy száz konferenciaküldött, köztük több magas rangú képviselő csatlakozott óvatlanul ehhez a védelem nélküli nyitott vezeték nélküli hálózathoz. A naplózott adatok birtokában simán lehetett követni, hogy kik mikor mely weboldalakat látogatták, valamint ily módon egyszerűen bele lehetett olvasni az e-mailek, a közösségi levelezés illetve a számítógépről küldött SMS üzenetek forgalmába is.

Arról is szóltunk, hogy Magyarországra is megérkezett a CTB-Locker nevű új zsaroló kártevő. Itt drasztikusan emelkedett a váltságdíj összege is, már 8 Bitcoint követelnek, ami nagyjából 1680 USD, vagy 460 ezer HUF.

Végül egy könnyedebb téma is előkerült, ugyanis beültünk a hackerekről szóló BlackHat című Michael Mann filmnek a magyarországi premierjére, és megvizsgáltuk, vajon egy IT biztonsági szakember szemüvegén keresztül mennyire hitelesen mutatta be a technikai támadásokat, és a social engineering trükköket.

 



Vírustoplista


Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2015. januárjában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 13.77%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.

01. HTML/Refresh trójai
Elterjedtsége a januári fertőzések között: 2.77%
Működés: A HTML/Refresh egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található. Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_Refresh/detail

02. Win32/Bundpil féreg

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 2.37%
Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

03. Win32/Adware.MultiPlug adware
Elterjedtsége a januári fertőzések között: 2.04%
Működés: A Win32/Adware.MultiPlug egy olyan úgynevezett nemkívánatos alkalmazás (Potential Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.MultiPlug.H/description

04. HTML/ScrInject trójai
Elterjedtsége a januári fertőzések között: 1.42%
Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni. Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

05. Win32/Sality vírus

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 1.39%
Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

06. LNK/Agent.AV trójai

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 1.23%
Működés: A LNK/Agent.AV trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AV/description

07. Win32/Ramnit vírus 

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 1.23%
Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni. Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

08. JS/Kryptik trójai
Elterjedtsége a januári fertőzések között: 1.22%
Működés: A JS/Kryptik egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony és olvashatatlanná összezavart JavaScript kódoknak, amely a különféle HTML oldalakba rejtetten beágyazódva észrevétlenül sebezhetőségeket kihasználó kártékony weboldalakra irányítja át a felhasználó böngészőprogramját. Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_Kryptik/detail

09. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a januári fertőzések között: 1.16%
Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

10. LNK/Agent.AK trójai

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 1.07%
Működés: A LNK/Agent.AK trójai fő feladata, hogy a háttérben különféle létező és legitim - alaphelyzetben egyébként ártalmatlan - Windows parancsokból kártékony célú utasítássorozatokat fűzzön össze, majd futtassa is le azokat. Ez a technika legelőször a Stuxnet elemzésénél tűnt fel a szakembereknek, a sebezhetőség lefuttatásának négy lehetséges módja közül ez volt ugyanis az egyik. Víruselemzők véleménye szerint ez a módszer lehet a jövő Autorun.inf szerű kártevője, ami valószínűleg szintén széles körben és hosszú ideig lehet képes terjedni. Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AK/description
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05