Évente több ezer forint takarítható meg egy új számítógéppel

forrás: Prím Online, 2015. február 20. 15:23

A felhasználók nem is gondolnák, de egy ötéves számítógép is már több áramot fogyaszt, mint egy új masina. Ráadásul sokan nem kapcsolják ki őket éjszakára: ez még tovább növeli a számlát.

A legtöbb vállalat számára a gyártási- és bérköltségek után az energia jelenti a harmadik legnagyobb tételt a költségvetésben. Az áramszámlát a szerverek mellett leginkább a régebbi asztali számítógépek növelik. Egy ötéves asztali számítógép körülbelül 17 ezer forintnak megfelelő áramot fogyaszt egy évben, de ez a költség akár a 44 ezer forintot is elérheti, különösen akkor, ha a felhasználók saját lustaságuk vagy a szoftverek frissítésének szükségessége miatt elszoknak attól, hogy éjszakára kikapcsolják számítógépeiket, illetve, ha csak a monitort kapcsolják ki.

 

A számítások alapjául a Notebook.cz által az Intel számára végzett energiafogyasztási mérések szolgáltak. A rendelkezésre álló adatok alapján még mindig az asztali számítógépek vannak többségben a laptopokkal szemben a vállalatoknál: a Központi Statisztikai Hivatal által felmérése szerint 2013-ban a vállalkozások 91%-a használt számítógépet, és 88%-uk rendelkezett interneteléréssel. Ugyanez az érték a lakosság körében 73% mind a számítógép-, mind az internethazsnálat vonatkozásában.

 

A Bell Research 2014 áprilisi kutatása megállapította, hogy a teljes üzleti pc-állomány az intézmények eszközeivel együtt mára meghaladta a kétmillió darabot. Érdemes megjegyezni, hogy a mikrovállalkozások esetében a géppark 61%-át a mai napig asztali gépek alkotják. Az asztali számítógépek használata jelentősen drágább, mint az ugyanolyan korú elektromos berendezéseké.
 

 

Átlagos áramfogyasztás ötórás használat mellett

 

Az ötéves, vagy annál idősebb számítógépek használatát csak a legszükségesebb feladatokra kellene korlátozni. Egy 2008-ban gyártott asztali számítógép például igen jelentős hatással lehet az áramszámlára, mivel az üzemben tartása sokkal többe kerül, mint egy hűtőszekrényé, fagyasztógépé vagy egy plazma televízióé. Ma még sok cég és háztartás ennél sokkal régebbi modelleket is használ, ami még nagyobb energiafogyasztást jelent. Ezért részben a régebbi grafikus kártyák a felelősek. Ezeknek igen nagy az áramigénye, és az olyan egyszerű feladatok esetén is energiapazarlóak, amelyeket az integrált grafikus processzorok is el tudnának végezni.

 

Az éjszakára bekapcsolva hagyott asztali számítógépek még akkor is 130 forintos plusz költséget jelentenek naponta, ha készenléti üzemmódban vannak. Az Intel szerint ha egy elavultabb számítógép-konfiguráció monitorát kikapcsoljuk, az energiafogyasztás gyakorlatilag ugyanakkora marad. Az áramigényt ugyanis leginkább a processzor és annak beállításai, illetve a grafikus kártya határozzák meg.

 

Az informatikában megfigyelhető „zöld” trendek miatt a vállalatok energiatakarékos technológiákat kezdtek el használni azért, hogy csökkenthessék költségeiket, és nagyobb hatékonyságot érjenek el a távvezérlés révén. Az ilyen technológiák lehetővé tesznek egy sor karbantartási műveletet még akkor is, amikor a számítógép ki van kapcsolva.

„A távvezérléshez használt eszközök révén a vállalati számítógépek szoftverei akkor is frissíthetők, amikor a készülékek nincsenek bekapcsolva, például az éjszaka folyamán. A felhasználóknak nem kell az idejüket szoftverfrissítésre vesztegetniük, a vállalatnak pedig nem kell pénzt költenie az eszközök energiafogyasztására.” – mondta Horváth Richárd, az Intel marketingmenedzsere. Az olyan vállalatoknál, amelyek ilyen technológiákat használnak, és kikapcsolják számítógépeiket éjszakára, akár 30%-kal is csökkenhet az áramszámla.

 

Egy Ultrabook üzemeltetése viszont jó megoldás lehet: mindössze 2200 forintba kerül egy évben. A leggyakoribb laptopok egy kicsit nagyobb energiaigényűek, de még így sem haladja meg az áramfogyasztásuk a 4400 forintot évente. Az elavult ’áramzabáló’ számítógépekkel összehasonlítva az all-in-one készülékek is sokkal hatékonyabbak, és meg is felezhetik a vállalat áramszámláját.

 

5 javaslat a PC-k energiatakarékos felhasználására

 

1.    Ha idősebb asztali számítógépet használ, és szeretne megtakarítást elérni, akkor fontolja meg, hogy egy új, energiatakarékos modellre cseréli le, például egy 2 az 1-ben átalakítható eszközre, Ultrabookra, laptopra vagy all-in-one-ra. Ezzel 11 000 – 44 000 forintos megtakarítás érhető el egy évben.

 

2.    Ne pazarolja az energiát, és ne hagyja a számítógépet a szükségesnél hosszabb ideig bekapcsolva, például éjszakára.

 

3.    Olyan vállalatok számára, ahol az alkalmazottak nem szoktak hozzá a számítógépük éjszakára történő kikapcsolásához, komoly értéket képviselhetnek az olyan energiatakarékos technológiák, mint az Intel vPro. A távvezérlés akkor is lehetővé teszi a karbantartást és a frissítéseket, ha a számítógép ki van kapcsolva.

 

4.    A feladatok legtöbbjénél az integrált grafikus kártya megfelelő teljesítményt nyújt, és biztosítja a grafikus alkalmazások gördülékeny használatát. A különálló grafikus kártya ezzel szemben az idősebb számítógépek azon részegységei közé tartozik, amelyek jelentős mértékben növelik az áramfogyasztást.

 

5.    Ha szereti az asztali számítógépeket, és a jövőben is használni szeretné őket, akkor ismerkedjen meg az all-in-one számítógépekkel, amelyek az áramfogyasztás szempontjából jobban kímélik a pénztárcáját.

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05