A Kaspersky Lab az internetes zaklatásra hívta fel a figyelmet az MWC-n

forrás: Prím Online, 2015. március 4. 12:32

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése felfedte, a szülők közel negyede érzi úgy, hogy nem tudja felügyelni gyermeke online tevékenységét, noha a megkérdezettek közel fele aggódik, hogy gyermeke internetes zaklatással találkozhat. A Kaspersky egy bizottságot állított fel, hogy a 2015-ös Mobile World Congressen, nyilvános panelbeszélgetés keretében beszéljenek a kérdésről. 

A Kaspersky az idei MWC-n az internetes zaklatásra hívta fel a figyelmet. Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab elnöke és vezérigazgatója elmondta: „Az internetnek számos előnye van, de sajnos azt is lehetővé teszi, hogy bizonyos emberek romboló tulajdonságai a felszínre kerüljenek. Az internetes zaklatás mára egy széles körben elterjedt problémává vált. Az áldozatok pszichológiai károsodása súlyos és hosszantartó lehet. Valószínűleg nincs tisztán technológiai válasz a kérdésre, de mindenképp beszélnünk kell róla, hogy felhívjuk rá a figyelmet, illetve segítsünk a fiataloknak és szüleiknek, hogy biztonságban ki tudják használni az internettel járó előnyöket.”

 

A kérdőív továbbá megmutatta, hogy a felnőttek azon jó szándéka, hogy több szabad teret biztosítsanak a gyermekeiknek, ahhoz vezethet, hogy sebezhetőbbé válnak az online zaklatásokkal és visszaélésekkel szemben. Csupán a szülők 19 százaléka mondta azt, hogy “ismerőse” a gyermekének a közösségi oldalakon, és mindössze 39 százalék nyilatkozta azt, hogy megfigyeli gyermeke online tevékenységeit. Pusztán 38 százalék beszélt a gyermekeinek az online veszélyekről, amely tükrözi a bizalom és megértés hiányát.

 

A kutatásból kiderült, hogy a gyerekek gyakran vonakodnak attól, hogy beismerjék, hogy internetes zaklatás áldozatává váltak: azon szülők negyede (25 százaléka), akiknek a gyermekeit zaklatták a világhálón, azt nyilatkozták, hogy hosszú idő telt el, mire fény derült az ügyre. Ez azért aggasztó, mert az online zaklatás könnyen átváltozhat valódi zaklatásba, mint ahogy az érintett szülők 26 százaléka is tapasztalta.

 


Az internetes zaklatás érzelmi hatása hosszú távon pusztító lehet a fiatalok számára, és a szülőknek tudniuk kell róla, hogy meg tudják állítani. A Kaspersky Lab kutatása felfedte, hogy az interneten zaklatott gyerekek szüleinek mindössze 44 százaléka avatkozott közbe.

 

Tény, hogy nehéz teljes mértékben megelőzni az internetes zaklatást, de van néhány intézkedés, amivel megóvhatjuk a gyermekeket tőle és a következményeitől. Például, ha felülvizsgáljuk a közösségi oldalak titkosítási beállításait, melyek lehetővé teszik a felnőttek számára, hogy felügyeljék azt, hogy ki láthassa a gyermek bejegyzéseit és ki írhasson számára üzenetet. Ha kihasználjuk az alkalmazások szülői felügyelet beállításait és a biztonsági megoldásokat, akkor együttes használatukkal erős védelmet és nyugalmat biztosíthatnak számunkra.

 

De ez többről szól, mint pusztán technológia. A szülőknek meg kell értetniük a gyermekükkel, hogy mennyire fontos, hogy a személyes információkat megtartsák, tehát ne fedjenek fel online olyan adatokat, mint lakcím, telefonszám, iskola és bankkártya szám.

 

Képek: sidedooryk.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05