Brüsszel ismét nekiment a piaci fölényével visszaélő Google-nek

MTI Sajtóadatbank, 2015. április 15. 17:34

Hivatalos döntést hozott szerdán az Európai Bizottság, amelyben arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Google amerikai internetes vállalat visszaél a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével, hogy saját kereskedelmi szolgáltatását juttassa előnyhöz.

A bizottság szerint a Google szisztematikusan saját szolgáltatását részesíti előnyben az általános keresési találatok között a kereskedelmi jellegű kereséseknél.
 

Margrethe Vestager versenypolitikai biztos elmondta, hogy a domináns piaci helyzet önmagában nem jogellenes, ám a bizottság úgy véli, hogy az amerikai vállalat az egyik piacon, a keresőszolgáltatások versenyében élvezett elsőségét arra igyekszik felhasználni, hogy egy másik piacon, az internetes kiskereskedelem területén versenyelőnyhöz jusson.
 

Brüsszel szerint azzal, hogy a Google a Google Shopping találatait kiemelt helyen szerepelteti a keresési találatok között, eltereli a fogyasztókat versenytársaitól, potenciálisan megkárosítva a vásárlókat és korlátozva a versenyt. A bizottság szerint a Google-nek ugyanúgy kellene kezelnie a versenytársak termék-összehasonlítást lehetővé tevő szolgáltatását, mint a sajátját. A Google több javaslatot is tett a brüsszeli kifogások orvoslására, ám a bizottság egyik ajánlatot sem találta kielégítőnek a probléma megoldására.
 

A Google-nek tíz hete van, hogy hivatalosan válaszoljon az Európai Bizottság állításaira. A versenyjogi biztos kiemelte, nem arról van szó, hogy az európai hatóság azért járna el a Google ellen, mert az amerikai, illetve mert a keresőcég több amerikai versenytársa is panaszt tett Brüsszelben.
 

Ha a bizottság végül úgy dönt, hogy bírságot szab ki a Google-ra, az az uniós jog értelmében a 66 milliárd dolláros forgalmú vállalat bevételeinek 10 százalékát is elérheti.
 

A vállalat a bejelentést követően saját blogján reagált a vádakra. A bejegyzésben azt írják, hogy azok az állítások, amelyek szerint a cég kárt okozott a fogyasztóknak vagy versenytársainak, eddig mind hamisnak bizonyultak. A Google szerint ugyanis valóban az övék a legnépszerűbb keresőszolgáltatás Európában, ám az emberek több más módon is hozzájuthatnak az általuk keresett információhoz.
 

Ezzel párhuzamosan a brüsszeli testület egy másik, ettől független részletes vizsgálatot is elindított a Google ellen, amellyel azt szeretné feltárni, hogy az Android operációs rendszerrel kapcsolatos megállapodások révén korlátozta-e a versenyt, vagy visszaélt-e piaci helyzetével a mobileszközök operációs rendszereinek piacán.
 

A bizottság azt gyanítja, hogy a Google, cserébe azért, hogy a készülékgyártók rendelkezésére bocsátja az Androidot, amit azután ők a termékeikre telepíthetnek, kikötötte, hogy csak saját alkalmazásait lehet előtelepíteni az androidos készülékekre, illetve a nyílt forráskódú operációs rendszert nem lehet úgy továbbfejleszteni, hogy az versenytársat jelenthessen az eredeti terméknek, vagy az operációs rendszerben, és ezzel kizárólagosságot biztosított saját applikációinak. Ennek a vizsgálatnak nincs jogilag kötelező határideje, az eljárás addig tart, míg a bizottság meg nem győződik arról, hogy a Google-lal szemben felhozott panaszok, vádak megállják-e a helyüket.

 

Google állásfoglalás a Google kereső kapcsán -   The Search for Harm

Google állásfoglalás az Android kapcsán - Android has helped create more choice and innovation on mobile than ever before

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05