Célzott kibertámadásokkal hatolnak be a Dél-kínai-tenger körüli országok rendszereibe

forrás: Prím Online, 2015. május 15. 11:15

Országhatáron belüli kém infrastruktúra a valós idejű kapcsolathoz és adatbányászathoz, kémeszközök, amelyek 48 parancsot képesek végrehajtani: a Kaspersky Lab legfrissebb jelentésében felfedi, hogyan tudott a Naikon csoport az elmúlt öt évben sikeresen megfertőzni nemzeti szervezeteket a Dél-kínai-tenger körüli országokban.

A szakértők úgy találták, hogy a Naikon támadói kínai anyanyelvűek lehetnek, és elsődleges célpontjukat a magas szintű kormányzati szervek és civil vagy katonai szervezetek jelentik olyan országokban, mint a Fülöp-szigetek, Malajzia, Kambodzsa, Indonézia, Vietnám, Mianmar, Szingapúr, Nepál, Thaiföld, Laosz és Kína.

 




 

A Kaspersky Lab így jellemezte a Naikon működését:

 

?    Legalább öt éve nagy mennyiségben hajt végre magas szintű támadásokat.

 

?    Minden célországban külön üzemeltető személlyel rendelkezik, akinek feladata, hogy előnyt kovácsoljon az adott ország kulturális sajátosságaiból, mint például a magán e-mail fiókok használata a munkához.

 

?    Az infrastruktúra (egy proxy server) az ország határain belül kerül elhelyezésre, ami biztosítja a mindennapi támogatást a valós idejű kapcsolódáshoz  és adatkivonáshoz.

 

?    Platformfüggetlen kód és a teljes hálózati forgalom elfogásának képessége.

 

?    A távoli adminisztrációs program repertoárjában 48 parancs található, köztük teljes leltár végrehajtásához, adatok le- és feltöltéséhez, bővítő modulok telepítéséhez, vagy a parancssorban való munkához.

 

A Naikon kiberkémkedési csoportot a Kaspersky Lab "The Chronicles of the Hellsing APT: the Empire Strikes Back" című jelentésében említették először, mivel döntő szerepet játszott egy, a folyamatos fenyegetést jelentő támadások történetében egyedülálló visszavágó támadásban. Egy Hellsing névre hallgató másik csoport ugyanis úgy döntött, hogy bosszút áll a Naikon támadása miatt.

 

Kurt Baumgartner, a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapatának (GREAT) vezető biztonsági kutatója szerint a Naikon támadások mögött álló bűnözők egy olyan rugalmas infrastruktúrát dolgoztak ki, amely bármely célországban felállítható, és az áldozatok rendszereiből az irányító központba továbbítja az információkat. Ha a támadók úgy döntenek, hogy egy másik célpontot is becserkésznek egy másik országban, akkor egyszerűen egy új kapcsolatot létesítenek. A kijelölt operátorok, akik csak a saját célpontjaikra koncentrálnak, még inkább megkönnyítik a Naikon kémcsoport dolgát.

 

A Naikon hagyományos célzott adathalász technikákkal támadja meg célpontjait: a potenciális áldozat érdeklődési körébe illeszkedő csatolmányokat tartalmazó e-mailekkel. Ezek a csatolmányok Word dokumentumnak tűnnek, valójában azonban egy dupla kiterjesztéssel rendelkező, futtatható fájlt rejtenek.

 

A Kaspersky Lab a következőket javasolja a szervezetek számára, hogy megóvják magukat a Naikon támadásaitól:

 

·      Soha ne nyissunk meg semmilyen, ismeretlentől érkező csatolmányt vagy hivatkozást.

·      Használjunk magas szintű vírusirtó megoldást.

·      Ha nem vagyunk biztosak a csatolmány mibenlétében, próbáljuk megnyitni azt egy sandboxban.

·      Győződjünk meg arról, hogy az operációs rendszerünk legfrissebb verziójával rendelkezünk, amelyben minden javítás telepítve van.

 

A Kaspersky Lab megóvja felhasználóit az automatikus kihasználás elleni védelem (Automatic Exploit Prevention) funkció segítségével, amely Exploit.MSWord.CVE-2012-0158, Exploit.MSWord.Agent, Backdoor.Win32.MsnMM, Trojan.Win32.Agent és Backdoor.Win32.Agent néven észleli a Naikon alkotóelemeit.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50