Amatőr dzsihadista állhat a magyarországi honlaptámadás mögött

forrás: Prím Online, 2015. május 23. 11:03

Több magyar honlapot is feltört az utóbbi időszakban az Iszlám Állam. Legalábbis olyan hackerek, akik a terrorszervezetet népszerűsítik az internetes portálokon. Hogy ez jelent-e valós veszélyt Magyarországra, és a magyarok biztonságára nézve, annak a Kossuth Rádió 180 perc című műsora járt utána.

I Love ISIS – ez volt olvasható kedden a reggeli órákban az Óbudai egyetem honlapján. A fekete háttérre fehér és piros betűkkel felírt szövegben a többi közt az is szerepelt, hogy folytatjuk webszájtjaitok feltörését és nem fogadjuk el a muszlimok legyilkolását. A honlap feltörője álnevét is megadta, a legnagyobb közösségi oldalon üzletemberként tünteti fel magát, és több mint 300 követője van.

Saját csatornával rendelkezik a legnépszerűbb videomegosztón is, ide informatikai és vallási témájú rövidfilmeket töltött fel. Az itt megtalálható e-mail címe egyébként egy orosz oldalra mutat, IP-címe pedig Algériába vezet.

Földi László, az Információs Hivatal korábbi műveleti igazgatója szerint az, hogy az elkövető felfedte kilétét, azt mutatja, amatőr, és korántsem biztos, hogy tagja a terrorszervezetnek.

Az igazi szervezetnek a tagjai nem adják meg az elérhetőségüket. Ez csak akkor történik, ha demonstratívan akarnak valamit jelezi. Az ISIS-nek is voltak olyan terrorcselekményei, melyek után jelezték, hogy „igen, mi követtük el”. Ezzel azt akarták, hogy a világ megismerje a konkrét elkövetőt is. Ebben a konkrét esetben azonban a butaság állhat a háttérben. Akármi is, a hatóságoknak ki kell nyomozni, lokalizálni és semlegesíteni az ilyen cselekményeket – hangoztatta.

Nem az Óbudai Egyetem honlapja volt az első, amelyet az Iszlám Állam nevében törtek fel Magyarországon. Korábban megtámadták a Pilis Sportcentrum és egy apróhirdetési cég oldalát, és áldozatul esett Zsana település honlapja is. Utóbbi azért fontos, mert itt található az ország legnagyobb gáztározója. Azt azonban nem tudni, ennek volt-e köze az akcióhoz.

Földi László szerint elképzelhető, hogy komolyabb honlapokat, vagy számítógépes szervereket is feltörnek a hackerek. Bár Magyarországon erre kisebb az esély.

A támadás előrébb tart, mint a védelem. Ez egy általános tapasztalat minden szinten. Védelmet egyedül az olyan rendszerek élveznek, amelyek nem rendelkeznek külső elérhetőséggel – mondta Földi László, hozzáfűzve: nem hiszi, hogy ma Magyarországon ennyire direkt módon megjelenne az ISIS. Azt persze figyelembe kell venni, hogy nagyon sok országot támadnak, és nem csak a célországokat.

Kifejtette: valószínűleg az Iszlám Állam részéről Magyarországon is történt kísérlet tagtoborzásra. Hazánkban is élnek iszlám közösségek, de azt nem lehet megmondani, hogy elítélik vagy támogatják a terrorszervezet működését.

forrás: Kossuth Rádió - 180 perc / hirado.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09