Szlovéniában büntethetővé tennék a hírportálokat a sértő kommentek miatt

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 11. 09:33

Az új, közvitára bocsátott szlovén médiatörvény-tervezet szerint büntethetők lesznek azok a hírportálok és egyéb internetes felületek, amelyeken személyiségi jogokat sértő kommentek jelennek meg - írta a Delo szlovén napilap.

Ha a hozzászólásokat nem törlik, a főszerkesztőket akár másfél millió forint kártérítés megfizetésére kötelezhetik. A kulturális minisztérium által közvitára bocsátott törvénytervezet megosztotta a közvéleményt: egyesek szerint a politikai korrektség égisze alatt a szólásszabadságot próbálják korlátozni, mások cenzúráról beszélnek. A szankciók bevezetésére, valamint az olvasók és a hallgatók sértő kommentjeinek törlésére a tárca szerint azért van szükség, hogy megakadályozzák a gyűlöletbeszéd terjedését.
 

Amennyiben a törvényt megszavazza a parlament, amelyben Miro Cerar miniszterelnök balközép koalíciójának többsége van, a lapszerkesztőknek világos szabályokat kell hozniuk arról, mely kommentek elfogadhatóak és melyek nem jelentethetőek meg. A feltételeket pedig szigorúan be is kell tartaniuk – jegyezte meg az újság.

Kulcsszavak: komment jog média

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50