Merkel egyik számítógépét is megfertőzték a Bundestagra támadó hackerek

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 15. 08:29

Angela Merkel német kancellár parlamenti képviselői irodájának egyik gépét is megfertőzték a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) informatikai rendszerét megtámadó hackerek - írta a Bild am Sonntag (BamS) című vasárnapi német lap.

A cikk szerint a támadók e-mailt is küldtek Merkel nevében, benne egy linkkel, amely egy kémszoftvert telepítő oldalra vezetett. A tárgysorban szereplő megjelölés szerint egy telefonkonferenciára invitáló hamis levél néhány napja több képviselő postafiókjában felbukkant. A Bundestag hivatala a parlamenti intraneten - belső hálózaton - figyelmeztetést adott ki, hogy senki ne kattintson a linkre.
 

A Merkel vezette konzervatívok frakciójának egy szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a BamS értesülését.
 

A Bundestag több mint 22 ezer számítógépet kiszolgáló informatikai hálózatában májusban észleltek rendkívül magas technikai színvonalon kivitelezett támadást. Norbert Lammert, a Bundestag elnöke csütörtökön arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az utóbbi két héten már nem tulajdonítottak el adatokat a rendszerből, ami azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben sikerült elhárítani a támadást.
 

A BamS szerint az ügyben indított vizsgálat pénteki állása szerint legkevesebb 15 számítógép érintett, és a támadók 16 és 20 gigabájt közötti mennyiségben tulajdoníthattak el adatokat. A lap szerint a nyári törvényhozási szünetben teljes egészében újraépítik a rendszert.
 

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap szerint azonban akár két évig is eltarthat, mire kiépítenek egy biztonságos informatikai hálózatot a Bundestag számára, és a hackertámadás jóval súlyosabb, mint ahogy eddig gondolták. "Úgy kell ezt elképzelni, hogy egy külföldi titkosszolgálat megszerezte a kulcsot a Bundestag összes irodájához és valamennyi aktatároló szekrényéhez" - érzékeltette az informatikai támadás dimenzióit Steffi Lemke, az ellenzéki Zöldek képviselője, a Bundestag információs technológiával és médiával fogalakozó bizottságának tagja.
 

A belügyminisztérium megítélése szerint is egy külföldi titkosszolgálat állhat a támadás hátterében. A tárca vezetője, Thomas de Maiziere mellett pedig Hans-Georg Maassen, az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke is erről nyilatkozott a napokban. Arról egyikük sem beszélt, hogy mely ország titkosszolgálatáról lehet szó. Lapjelentések szerint viszont nem hivatalosan azt mondják nemzetbiztonsági körökben, hogy a támadást Oroszországból hajthatták végre.
 

Thomas de Maiziere azt tanácsolta a Bundestagnak, hogy a szövetségi kormány informatikai hálózatának mintájára különlegesen védett rendszert építsen ki. A Bundestag 2009-ben úgy határozott, hogy - a törvényhozás felsőházával, a Bundesrattal ellentétben - nem csatlakozik a kormányzati informatikai rendszerhez, amelynek működését a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) felügyeli.
 

Szakértők szerint nem sikerülhetett volna a Bundestag elleni hackertámadás, ha az intézménynél a BSI előírásai alapján működtették volna az informatikai rendszert - írta a FAS.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50