Az ízlésünket befolyásolhatják a Sony multi-room audio eszközei

forrás: Prím Online, 2015. június 22. 12:16

Egy kutatás megállapította, hogy tudományos kapcsolat van az étel és a zene között. Charles Spencer, az Oxford Egyetem professzora, a kísérleti pszichológia úttörője az étkezés és a zene kapcsolatát vizsgálta.

Egyszer egy Michelin csillagos séf azt mondta tanítványainak, hogy mindenki számára világos, hogy egy konyha alapfelszereltsége a só és bors. A fűszerezés azonban az egyszerű összetevőkön túl egészen más dimenziókba kalauzol bennünket, ahogyan a zene is. Charles Spencer, az Oxford Egyetem professzora, a kísérleti pszichológia úttörője érdekes kutatást végzett az étkezés és a zene kapcsolatában, mivel elmélete szerint az ételek „hanggal fűszerezettek”. Spencer professzor kutatásai alapján azt mondja, hogy egy csipetnyi opera vagy flamenco, esetleg német technoval fűszerezve fel lehet javítani ételeink ízét. 

 

A professzor tesztelte az ételek “hanggal fűszerezését” azok autentikus zenei környezetében – feltűnt számára, hogy egy francia étel ízletesebb francia harmonika kíséretében, míg Puccini hangja a tésztás fogások ízét javította fel. Ugyanilyen eredmény született Németországban, Spanyolországban és Görögországban is. 


Ahogy kiemelte: „
Az olyan új technológia, mint amilyen a Sony Multi-room - mellyel ugyanazt a zenét ugyanolyan minőségben hallgathatja a lakás bármely pontján - igazi, multiszenzorokra ható élményt nyújt, függetlenül attól, melyik szobában tartózkodik éppen. Ha az ételeink passzolnak a zenéhez, akkor az élmény még inkább fokozottabbá válik. Azáltal, hogy különböző dallamokat játszhat le a szobákban – de akár szólhat ugyanaz is – a Sony Multi-room technológiája lehetőséget ad arra, hogy megtapasztalhassuk azt, hogy a zene képes megváltoztatni az ízeket.”

 

Az érzékszervünkkel ízlelünk, nem a szánkkal, vagyis nemcsak a nyelvünkkel ízleljük meg az ételt, hanem az agyunk is felkészít minket arra, hogy milyen ízélményt várhatunk. A körülöttünk lévő környezet hatással van a kulináris élményeinkre – a zene képes megfelelő alapot teremteni a szájban az ízek befogadásához, befolyásolni és akár megváltoztatni az ízt és fokozni azt. Így akár a kisebb környezeti változások valóban képesek emelni a gasztronómiai élményen.” – folytatta a professzor.

 

A kutatás további eredménye:

 

- Klasszikus zenéhez jól illik a bor, vagy egyéb ital, mellyel az íz gazdagabbá válik.

 

- A lassú zene eredményeképpen az ízek is tovább maradnak a szájban. A tempósabb zenék hatására az ízek hamarabb elhalványulnak.

 

- Minél jobban tetszik a zene, amit hallgat, annál jobbak lesznek az ízek is – ez egy jó példája az érzéktranszfer jelenségnek. Az alaptézis szerint ugyanis az, ahogy viseltetünk a zene iránt, úgy fogunk gondolni az ételekre és italokra is.

 

- A megfelelő hangszer párosítása a megfelelő ízzel – Az eredmények arra utalnak, hogy a zongora hangja jól megy a gyümölcsök ízéhez, mint a szeder, sárgabarack, vagy málna - valószínűleg az édes ízük miatt.

 

- A „külső tényezőkből” fakadó egyszerű hangok is szerepet játszhatnak az evés élményében – gondoljunk csak azokra a hangokra, melyeket az ételek fogyasztásakor hallunk: ahogy harapunk, ahogy rágunk. Például, ha ezek a hangok felerősödnének, akkor a ropogtatás hangja gyorsan felfrissítene, felkeltene bennünket, amikor chips-et eszünk. Ahogy a professzor kifejti: Úgy gondoljuk, hogy a recsegő-ropogó, valamint a krémes ételeket mindannyian ismerjük és szeretjük, ez pedig összefüggésben van a hozzájuk kapcsolódó, gyakran jellegzetes hanghatásokkal.


A Sony a közelmúltban mutatta be a Multi-room, azaz a több helyiséges használatot támogató audio technológiát, mely lehetővé teszi a maximális kontrollt az otthoni zenehallgatásban. Legyen szó akár egy vacsoráról a barátokkal, vagy egy pihentető estéről – csak csatlakoztassa a kompatibilis eszközeit és élvezze a Multi-room adta zenei élményt otthona bármely pontján, így könnyedén beállíthatja a tökéletes hangulatot bármely alkalomra.

 

A széleskörű Multi-room kínálatban több, egymással összekapcsolható terméket és lehetőséget találunk. Kezdve a karcsú vezeték nélküli hangszórók széles kínálatától, mint a hordozható SRS-X77 vagy a nagy felbontású (High-Resolution) audio kompatibilis SRS-X88 és SRS X99. Az STR-DN860 és STR-DN1080-as AV vevőkön át egészen a HT-NT3 és HT-ST9 Soundbarok, vagy a CMT-SX7 és HT-XT3 TV-s hangsugárzókig. A zene könnyebben elérhetővé válik az okos eszközzel a hangszóróra sugárzott Google Casttal, de egyszerűen játszhat le zenét Bluetooth, vagy NFC kapcsolattal is.

Kulcsszavak: Sony audio zene

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09