A United Airlines több millió mérföldet ajándékozott a biztonsági réseket megtaláló hackereknek

Vértes Judit, 2015. július 17. 13:10

A United Airlines Bug Bounty program keretében két hacker is egymillió mérföld repülést kapott ajándékba, többen nyertek kisebb jutalmat.

A májusban elindított Bug Bounty programot azért indította el az amerikai légitársaság, hogy megtalálják és kijavítsák a vállalat informatikai rendszerének hibáit, hiányosságait. A technológiai társaságok gyakran ajánlanak fel jutalmat hackereknek, ha megtalálják a rendszer hibáját, de ez az első eset, hogy egy légitársaság indított hasonló játékot.

 

A hackerek közül ketten elérték a kitűzött legmagasabb jutalmat, az egymillió jutalommérföldet. Ez a távolság már elegendő több Ázsiai utazáshoz az első osztályon, illetve 20 körutazáshoz az Egyesült Államokban.

 

A vállalat szóvivője, Luke Punzenberger nem árulta el, milyen jellegű hibát találtak a győztesek, de az eredményüket továbbította a vállalat kutatóinak. Bízik benne, hogy a rendszerük biztonságos.

 

 

A United több komoly technológiai problémával küszködött 2012 óta. A múlt héten több mint 1000 gép késett egy hibás router miatt. Egy kisebb leállás okozott fennakadást júniusban is.

 

A légitársaságok többféle óvintézkedést is tesznek az utasok adatainak megóvása érdekében, és a legtöbbjük folyamatosan ellenőrzi a rendszert, hogy nem történt-e illetéktelen behatolás, mondta Jean Medina, az Amerikai Légitársaságok csoportjának szóvivője. De ehhez hasonló programot más légitársaság még nem indított.

 

A program keretében független szakembereket vonnak be a rendszer biztonságát veszélyeztető hibák feltárására. Az úgynevezett fehér kalapos hackerek bevonása lehetővé teszi a rendszerek biztonságának növelését, mielőtt valaki rossz szándékkal törné fel a rendszert, és szerezné meg az ügyfelek adatait. A Microsoft, Google, Yahoo oldalain megtalálhatjuk a pontos feltételeket és szabályokat. A Facebook például arra kéri a hackereket, hogy várjanak kis időt, mielőtt nyílvánosságra hozzák az eredményeiket, így ők megpróbálhatják helyre hozni a hibát.



 

Forrás: Mashable.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09