Adattörlő féreg lett a júniusi éllovas

forrás: Prím Online, 2015. július 27. 12:30

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2015 júniusában az alábbi 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban. Az első nyári hónapban a mezőny élére lépett a Win32/Bundpil féreg, amely különösen veszélyes, hiszen külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, így a meghajtókról mind a futtatható, mind pedig a mentési Backup állományokat törölheti.

A lista szégyenfoltja, az Autorun vírus, sajnos újra visszatért. A már lassan nyolc éves kártevő elleni védekezéshez minden adott lenne, hiszen a javítófoltok letöltése és futtatása mellett egy naprakész vírusirtó használata elegendő lehetne, azonban szemlátomást ezek a biztonsági rétegetek sajnos még sokak gépéről mindig hiányoznak. További érdekesség lehet, hogy ebben a hónapban három különféle LNK/Agent trójai is szerepel a toplistán. Az LNK/Agent trójai család tagjai olyan kártékony link hivatkozások, amelyek különféle kártékony parancsokat fűznek össze és futtatnak le észrevétlenül a háttérben. Működésüket tekintve hasonlítanak a régi autorun.inf mechanizmusára. Mint az közismert, a vírusírók és a védelmi szoftverek készítői között folyamatos harc dúl, és amíg a rossz oldal naponta igyekszik olyan új variánsokat gyártani, amelyeket ideig-óráig nem észlelnek a vírusirtók, addig eközben az antivírus laborokban versenyt futva az idővel folyamatosan dolgozzák fel a legújabb variációk mintáit. Ebben a küzdelemben, ha idővel az összesített információk alapján megszületik egy-egy generikus felismerés, az nagyban növelheti az észlelési hatékonyságot a jövőbeni újabb változatokkal szemben.

 

Az antivirus blog júniusi fontosabb blogposztjai között először is beszámoltunk arról, hogy a GoPro sportkamerákat sokan szeretik, és sokan is használják. Éppen ezért lehet érdekes az a beszámoló, amit a BBC tett közzé egy etikus hacker tapasztalatairól. Ken Munro megmutatta, miként lehet titokban kémkedni, vagy a felhasználó felvételeihez hozzáférni még akkor is, ha a készülék power gombjával azt látszólag kikapcsolták.

 

Emellett felmerült az a kérdés is, hogy mi látható félévkor az idei kártevő előrejelzésből? Többek közt ilyen gondolatok mentén haladt az a júniusi budapesti sajtóbeszélgetés, amelyen két ESET-től érkezett szakember tartott előadást, és válaszolt az újságírók kérdéseire. A tapasztalatok szerint, ha a saját adatok titkosításra kerülnek egy zsaroló kártevő miatt, akkor kezd csak mindenkit hirtelen érdekelni a fertőzés, a védekezés.

 

Írtunk arról is, hogy a Google, PayPal, Yahoo, Facebook, Twitter, LinkedIn és Apple ID után végre a Snapchat is úgy döntött, eljött az ideje a biztonságosabb beléptetésnek, és bevezette a kétfaktoros autentikáció lehetőségét.

 

Sokszor és sokat beszéltünk már arról, milyen veszélyt jelent, ha valaki a közösségi oldalakon túlságosan kitárulkozó. Ha valaki bűncselekménnyel kérkedik a Facebookon, az ne csodálkozzon, ha ezzel felhívja magára a hatóságok figyelmét, erről is született egy tanulságos nyári blogposztunk.

 

Végül pedig a "Mit tegyünk hacker támadás után?" kérdésre a Welivesecurity nyomán dióhéjban összeszedtük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Ebben részletesen elolvashatjuk, mit érdemes tenni azután, ha netán áldozatok lettünk.

 

 

Vírustoplista

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2015 júniusában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 18.24%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.

 

01. Win32/Bundpil féreg

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 3.36 %

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

 

02. Win32/Adware.MultiPlug adware

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.71%

Működés: A Win32/Adware.MultiPlug egy olyan úgynevezett nemkívánatos alkalmazás (Potentially Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.MultiPlug.H/description

 

03. LNK/Agent.BO trójai

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.24%

Működés: A LNK/Agent.BO trójai szintén egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.BO/detail

 

04. JS/Kryptik.I trójai

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.86%

Működés: A JS/Kryptik egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony és olvashatatlanná összezavart JavaScript kódoknak, amely a különféle HTML oldalakba rejtetten beágyazódva észrevétlenül sebezhetőségeket kihasználó kártékony weboldalakra irányítja át a felhasználó böngészőprogramját.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_Kryptik/detail

 

05. LNK/Agent.AV trójai

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.52%

Működés: A LNK/Agent.AV trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AV/description

 

06. Win32/Adware.ConvertAd adware

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.48%

Működés: A Win32/Adware.ConvertAd egy olyan programkód, amelynek célja kéretlen reklámok letöltése és megjelenítése a számítógépen. Ez a típusú adware gyakran része más kártevőknek.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.ConvertAd.FG/description

 

07. Win32/Sality vírus

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.37%

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

 

08. Win32/Ramnit vírus 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.26%

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

 

09. INF/Autorun vírus

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.22%

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

 

10. LNK/Agent.BM trójai

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.22%

Működés: A LNK/Agent.BM trójai szintén egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.BM/description

 

Kulcsszavak: security vírus Eset

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05