A kanadai hírszerzést támadja az Anonymous csoport

MTI Sajtóadatbank, 2015. július 29. 10:26

A Kanadai Biztonsági Hírszerző Szolgálat (CSIS) tevékenységére vonatkozó dokumentumot szivárogtatott ki a sajtónak az Anonymous elnevezésű hackercsoport, miután a megítélése szerint a kanadai szövetségi rendőrség nem járt el megfelelően az egyik szimpatizánsa halálának tisztázásának ügyében.

Az iratból az derült ki, hogy a CSIS-nek, az észak-amerikai ország fő hírszerző szervének nemcsak Washingtonban, Londonban és Párizsban van külföldi képviselete, ahogy azt korábban hivatalosan tudni lehetett, hanem a szolgálat 25 országban állomásoztat embereket. Több állomás "fejlődő országokban és/vagy instabil környezetben" található.
 

Az Anonymous közzétett egy videót is, amelyben azt állítja, hogy a jelhírszerzésre szakosodott Kanadai Kommunikációbiztonsági Intézmény (CSE) Stephen Harper kanadai miniszterelnök utasítására megpróbált Barack Obama amerikai elnök után kémkedni. A "hacktivisták" szerint a kísérlet lelepleződött, ami veszélybe sodorta a tervezett Keystone XL kőolajvezeték sorsát, amelyen keresztül a Mexikói-öböl partvidékén működő finomítókba szállítanák az Alberta tartományban bányászott olajat. Kijelentéseit a csoport nem támasztotta alá bizonyítékokkal.
 

Az Anonymous újabb leleplező dokumentumok közzétételét helyezte kilátásba. A csoport azért lendült akcióba, mert július folyamán korábban Brit Columbia tartományban rendőrök lelőtték az egyik szimpatizánsát, James McIntyre -t és a "hacktivisták" szerint a szövetségi hatóságok  a felelősöket nem tartóztatták le.
 

A 48 éves tányérmosó McIntyre Dawson Creekben egy tervezett vízerőművel kapcsolatos közmeghallgatás helyszíne előtt vesztette életét. A hivatalos verzió szerint a maszkot viselő férfi nem engedelmeskedett a rendőröknek és egy kést is elővett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05