Kiberrendőröket vetnek be Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 7. 16:21

Rendőri egységeket vetnek be nagy internetes vállalatoknál Kínában, hogy Peking "gyorsabb válaszokat adhasson az online bűnözésre" - számolt be a kínai állambiztonsági minisztérium.

A cégekhez kiküldött rendőrök feladatkörébe tartozik majd egyebek mellett az online csalás, az adatlopás, valamint "az internetes pletykák terjesztése" elleni fellépés. Az állambiztonsági tárca nem részletezte, pontosan mely vállalatokhoz telepítenek rendőri egységeket.

A kínai internetes szektort három vállalat uralja: az Alibaba online kereskedelmi óriáscég, az online játékokra és üzenetküldésre szakosodott Tencent, valamint a keresőmotort működtető Baidu. Az Alibaba szóvivője azt mondta, vállalatuk együttműködik a kínai hatóságokkal az illegális online tevékenységek leküzdésében. A két másik cég nem reagált a külföldi sajtó megkereséseire.

Azt nem tudni, hogy az intézkedés Kínában működő külföldi vállalatokat is érint-e.

A dpa német hírügynökség megjegyezte: az, hogy rendőröket küldenek az online cégek irodáiba, a legutóbbi azoknak a kínai intézkedéseknek a sorában, amelyekkel Peking az internet fokozottabb felügyeletére törekszik.

Idén a kínai kormány szigorította a közösségi oldalakra vonatkozó szabályozását. Egyebek mellett betiltotta az olyan felhasználónevek használatát, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek vagy illegális szolgáltatásokat népszerűsíthetnek.

Az ázsiai ország régóta arra kötelezi az internetes szolgáltatókat, hogy töröljék az olyan felhasználói fiókokat, amelyek "pletykákat terjesztenek", bírálják a kínai vezetést, vagy pornográfiát és más illegális tartalmakat tesznek közzé. Kína jelenleg az internet biztonságáról szóló, átfogó törvényt készít elő, amely a hatóságoknak szélesebb jogköröket biztosítana az online bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásnál.

Jogvédő csoportok bírálják az ázsiai ország terveit. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet egyik állásfoglalásában kifejtette, a törvény az internetes vállalkozásokat és több száz millió felhasználót vetne szigorú állami ellenőrzés alá.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09