Átadták az FBI-nak Hillary Clinton magán e-mail-szerverét

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 12. 09:20

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rendelkezésére bocsátották Hillary Clinton demokrata elnökjelöltnek azt az e-mail-szerverét, amelyet külügyminiszterként használt levelezésre - közölte kedden internetes kiadásában a The Washington Post című lap.

Clinton bírálatok kereszttüzébe került, amióta márciusban kiderült, hogy a diplomáciai tárca vezetőjeként nem a hivatalos elektronikus levelezési rendszeren, hanem exelnök férjével közös saját szerverén keresztül bonyolította kommunikációját.
 

Miután a hírszerző szervek főellenőre, I. Charles McCullough júliusban hivatalosan aggályát fejezte ki az igazságügyi minisztériumnak amiatt, hogy titkos információ kerülhetett ki a kormányzat ellenőrzése alól, az FBI vizsgálatot indított mindazon eszközöknek a biztonságossága ügyében, amelyeken annak idején Clinton magán elektronikus leveleit tárolták.
 

A The Washington Post Nick Merrillre, a Clinton-kampány szóvivőjére hivatkozva jelentette, hogy David Kendall, az elnökjelölt-aspiráns ügyvédje a szerver mellett egy olyan pendrive-ot is átadott az FBI-nak, amely a külügyminisztériumhoz már korábban eljuttatott több ezer Clinton-levelet tartalmaz.
 

Az e-mail-ügy 2014 nyaráig nyúlik vissza, amikor az amerikai külügyminisztérium jogászai - akik egy kongresszusi adatkérelem teljesítésén dolgoztak a bengázi amerikai képviselet ellen 2012-ben végrehajtott fegyveres támadás ügyében - rájöttek, hogy nem minden irathoz férnek hozzá. 2014 októberében a diplomáciai tárca felkérte négy volt vezetőjét, hogy szolgáltassa be a birtokukban lévő e-maileket.
 

Decemberben Clinton, aki 2013 elején távozott hivatalából, 55 ezer oldal terjedelmű, mintegy 30 ezer hivatalos levelet bocsátott a minisztérium rendelkezésére. Stábjának tagjai utóbb - anélkül, hogy a dologra magyarázatot szolgáltattak volna - elismerték, hogy ezek közül több hiányzik.
 

A politikus emellett közölte, hogy a szintén mintegy 30 ezer tételből álló magánlevelezését töröltette a szerverről.
 

A The New York Times című lap márciusban közölte, hogy Clinton tárcavezetőként kizárólag a privát e-mail-szerverét használta. Ezt ő kényelmi okokkal magyarázta, azzal, hogy nem akart több okostelefont hordani magánál, csak egyet. A szervert Hillary Clintonnak legalább egy vezető munkatársa is használta, Huma Abedin.
 

Az ügy, párhuzamosan a Clinton Alapítvány finanszírozásáról és támogatói köréről nyilvánosságra került visszásságokkal, sokat ártott a vezető demokrata elnökjelölt-aspiráns megítélésének. Az elmúlt hónapok egybecsengő közvélemény-kutatásaiból az derült ki, hogy az amerikai szavazók több mint fele nem tartja őt szavahihetőnek.


A külügyminisztérium részletekben megkezdte a Clinton-levelezés szerkesztett változatának közlését.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05