Egységes kiberbiztonsági szabványokat sürget a Google

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 25. 09:23

Egységes kiberbizontsági technológiai szabvány bevezetését sürgeti a német Der Spiegel lapnak adott interjúban Gerhard Eschelbeck, a Google kiberbiztonsági és adatvédelmi igazgatója.

A háztartási eszközök és berendezések hálózatra kapcsolása, a dolgok internetének elterjedése korábban elképzelhetetlen biztonsági kockázatokat hordoz - mutatott rá a Google szakembere, hangsúlyozva, hogy manapság már nem elég az, hogy mindenki maga döntse el a gépe előtt mi a biztonságos és mi nem, illetve mennyi energiát szán a veszélyek elhárítására fordítani. "Ezen nagyon sürgősen változtatni kell. Egységes megoldásokra, szabványokra van szükség" - mondta a Google osztrák születésű technológiai igazgatója, aki 2014 októbere óta vezeti az internetes cég biztonságtechnikai részlegét.

 


 

Az egyik ilyen súlyos kockázati tényező maga az autó - mutatott rá -, ami manapság valójában már nem más, mint egy vezeték nélküli hálózatra kapcsolt nagy számítógép. Azt, hogy ez mekkora veszélyeket hordoz magában, alig néhány hete demonstrálták biztonsági szakértők egy autó távolról történt meghekkelésével. "Nekünk - és ez alatt az egész szakmát értem - arról kellene gondoskodnunk, hogy minden eszköz eleve biztonságos legyen, akár szívritmus-szabályozóról, akár autóról legyen szó" - fogalmazott. Be kell vezetni a berendezések kiberbiztonsági tanúsítványának a rendszerét - mondta.
 

A Google szakembere az interjúban figyelmeztetett, hogy teljesen új kockázati tényezőként manapság már az állami kibertámadások veszélyével is számolni kell. "Egyre gyakrabban tapasztalunk bizonyos államok támogatásával nagyon határozott céllal végrehajtott kibertámadásokat" - fogalmazott.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05