Világszabvány akar lenni a HERE navigáció

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 25. 16:24

Egységes járműelektronikai adatátviteli szabvány kialakításán dolgozik a Nokia HERE a hálózatra kapcsolt járművek közötti adatmegosztás elősegítésére.

A jövő hálózatra kapcsolt járművei számos információt oszthatnak majd meg egymással, egyebek között az útviszonyokról, vagy az aktuális közlekedési helyzetről, ennek azonban előfeltétele, hogy az autógyárak egységes adatformátum-szabványban egyezzenek meg egymással.

A német Daimler, Audi és BMW autógyárak a Nokia HERE térkép- és navigációs szolgáltatásának megvásárlásával nagy lépést tettek előre az egységes járműelektronikai adatszabvány autóipari adaptálása felé. A HERE által kifejlesztett adatátvitel ugyanis nagy eséllyel egy autóipari szabvány alapjául szolgálhat.

 



 Nokia HERE hétfői tájékoztatása szerint 16 autógyár és autóipari vállalat tárgyalt június végén Berlinben egy közös szabvány bevezetéséről. A Nokia HERE közleményében nem nevezte meg a résztvevőket, csak annyit közölt, hogy a német autóipari vállalatok mellet még amerikai, ázsiai és más európai vállalatok képviseltették magukat a megbeszéléseken.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ágazatnak egységes adatátviteli szabványt kell kialakítania annak érdekében, hogy az egyes járművek különböző szenzorjai által az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről gyűjtött információk megosztással a legkülönfélébb gyártók járművei számára egyaránt felhasználhatóak legyenek a felhőben. "Annak érdekében, hogy a járművek szenzorjai által gyűjtött adatokat bármely gyártó járművei valós időben felhasználhassák, szoros ágazati együttműködésre van szükség" - mutatott rá Dietmar Rabel, a Nokia HERE autonóm járműirányítási részlegének a vezetője.

A Nokia HERE az elkövetkező hetekben-hónapokban a tervek szerint világszerte megbeszéléseket folytat az autóipari szakma képviselőivel egy standardizált adatátvitellel foglalkozó hivatalos ágazati munkacsoport létrehozásáról.

A három német autógyár az idén augusztus elején vásárolta meg a Nokia HERE térkép- és navigációs szolgáltatását 2,8 milliárd dollárért. A nagypontosságú térképekre épülő szolgáltatást a Nokia kifejezetten az önállóan tájékozódó, autonóm járművek számára fejlesztette ki.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09