Robotok, meteoritok és innovációk a 10. Kutatók éjszakáján

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 5. 08:54

Sebészeti robotok, meteoritok feltérképezése és számos ismeretterjesztő, tudományos előadás várja az érdeklődőket a 10. Kutatók éjszakáján szeptember 25-én, amikor országszerte számos egyetem, kutatóintézet, ipari kutatóhely, tudományos ismeretterjesztéssel foglakozó intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt szeptember 25-én. 

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. lézershow-val készül az estére, valamint bemutatja a közelmúltban világhírre is szert tett repülőeszközét, a Flike-ot. Az Óbudai Egyetemen lehetőség lesz kipróbálni a sebészeti robotokat és speciális szemüvegen keresztül szemlélhetik az ide látogatók a virtuális valóságot, a Klebelsberg Kultúrkúriában pedig látványos kísérleteket láthatnak a nézők - közölték a szervezők az MTI-vel.

 


 

A Planetáriumban a meteoritok nyomába lehet eredni, a körfolyosón pedig a Marie Curie-ösztöndíjasok irányításával haladhatnak végig a vendégek egy érdekesnek ígérkező tanösvényen.
 

Egy világrekord felállítási kísérletnek is részese lehet a közönség, ugyanis az Ericsson Magyarország Kft. az Ericsson Roboskicc Challange keretében a cég K+F Központjába látogató gyerekek és felnőttek saját kezükkel készíthetik el "firkabotjukat", amely több száz társával együtt rajzolja majd meg a világ legnagyobb roboskiccképét.
 

Budapesten kívül szerveznek még programokat Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen is, a bemutatóhelyek száma folyamatosan gyarapszik.
 

A tízéves évforduló alkalmából különös figyelmet szentelnek a nagyon fiatal kutatóknak: a Fasori Evangélikus Gimnázium 10 éveseknek szervez kémiai társasjátékot, az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola megrendezi interdiszciplináris konferenciáját, amelyen 10 éves tudósjelöltek adhatnak számot szakértelmükről, tudásukról.
 

A rendezvény ingyenes, de néhány program regisztrációhoz kötött. A teljes programkínálat a www.kutatokejszakaja.eu weboldalon érhető el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05