Ötből négy rosszindulatú támadás komoly problémát jelent a felhasználóknak

forrás: Prím Online, 2015. október 23. 11:31

A Kaspersky Lab és a B2B International felmérése kimutatta, hogy az internethasználók közel fele (45%) találkozott rosszindulatú programokkal az elmúlt egy évben, és a legtöbb esetben (81%) ez negatív hatással volt mind a felhasználókra, mind az eszközeikre.

A rosszindulatú programok a legtöbb esetben a felhasználókra és az eszközökre is negatív hatással vannak. Ezt támasztja alá a legfrissebb kaspersky és B2B International felmérés. A rosszindulatú programok főként windowsos számítógépeken fordultak elő, a Windows felhasználók 83%-a nyilatkozta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban kár érte őket. Azonban az Android és Mac OS X felhasználók sem immunisak, ugyanis 13, illetve 6%-uk számolt be fertőzésekről saját eszközeiken.

 

Az európai felhasználók 5%-a úgy véli, hogy az eszköze azután vált fertőzötté, hogy egy gyanús honlapot látogatott meg. Valaki más USB meghajtóját, egy másik fertőzött eszközt, valamint egy legitim programként álcázott fertőzött alkalmazás telepítését a megkérdezettek 8%-a nevezte meg a fertőzés okaként. A megkérdezettek 7%-a azt mondta, hogy eszköze egy e-mail melléklet megnyitása után fertőződött meg, míg a megkérdezettek nagyobb része, 13%-a, nem tudta megmondani, hogyan került a rosszindulatú program a készülékére.

 

Ötből négy fertőzés okozott jelentős problémát az érintetteknek. Leggyakrabban (35%-ban) a felhasználók a számítógép teljesítményének lassulását észlelték, 30%-uk tapasztalt zavaró reklámokat (például a böngésző nem kívánt weboldalakra irányította őket), és a megkérdezettek 20%-a talált kéretlen programokat készülékén. A fertőzés legveszélyesebb következményei között szerepelt az operációs rendszer beállításainak megváltoztatása a felhasználó tudta nélkül (17%), a személyes adatok elvesztése (10%), vagy ellopása (8%), a jogosulatlan publikálások, vagy közösségi oldalakon történő lájkolások (9%) és a webkamera meghackelése (6%).

 

Mi több, a válaszadók 11%-a említette, hogy fizetniük kellett a kiberbűnözőknek, hogy feloldják készülékük blokkolását, vagy dekódolják személyes fájljaikat (6%) egy ransomware fertőzés után. Összességében minden harmadik felhasználó (33%) tapasztalt pénzügyi veszteségeket egy rosszindulatú fertőzés következményeként. Ugyanúgy, ahogy a bűnözőknek váltságdíjat kell fizetni, az áldozatoknak pénzt kell költeniük az adatok vagy az eszköz helyreállítására, valamint a fertőzés hatásának kiküszöbölésére szolgáló szoftverekre, sőt egyes esetekben új eszközt kell vásárolniuk. A pénzügyi veszteséget okozó esetekben a támadás átlagos költsége elérte a 140 dollárt.

 

A Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 és a Kaspersky Total Security – multi-device termékek megvédik a Windows, OS X és Android alapú készülékeket. A megoldásokat arra tervezték, hogy megvédjék a felhasználókat egy sor fenyegetéstől, beleértve a jelszólopásra szakosodott rosszindulatú programokat, a webkamerákhoz való jogtalan hozzáféréseket, a titkosító malware-eket, valamint a népszerű alkalmazások sérülékenységeit. A Kaspersky Lab eszköztára ingyenes alkalmazásokat is tartalmaz különféle platformokhoz, amelyekkel átvizsgálhatja eszközeit a fertőzések és biztonsági rések kiderítése érdekében.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50