EPAM-suli a Digitális Témahéten

forrás: Prím Online, 2016. április 13. 15:17

A Digitális Témahéten szervezett programoknak köszönhetően játékos kódolási feladatokkal, egy multicég mindennapjaival és a nők informatikában betöltött szerepével is megismerkedhettek az érdeklődő fiatalok az EPAM-nál, Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő vállalatánál.

A múlt héten 759 iskola több mint 5000 pedagógusa és 75 000 diákja vett részt az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére az IVSZ által első alkalommal megszervezett Digitális Témahét programjain. A hagyományteremtő tematikus hét célja, hogy ne csupán az informatikaórán valósuljon meg a digitális kompetenciát alkotó készségek, képességek fejlesztése, hanem bármely tanórán, akár irodalom vagy történelem órán is kezdjék el használni az informatikai eszközöket mind a tanárok, mind a diákok. Hazai technológiai cégek támogatásával a Digitális Témahéthez csatlakozó iskoláknak lehetőségük nyílt az általuk választott témákat számítástechnikai eszközökkel és módszerekkel feldolgozni, illetve bepillantást nyerni egy-egy IT cég mindennapjaiba.

 

Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége az EPAM is a kezdeményezés mellé állt. Budapesti irodáját több fővárosi iskola diákjai előtt is megnyitotta, betekintést engedve egy multicég mindennapjaiba. Egy budai általános iskola hatodikosainak játékos programozási bemutatót szerveztek, ízelítőt nyújtva a mobil applikációk készítéséből, weboldalak szerkesztéséből és tesztelési folyamat menetéről.

 

“A jelenlegi oktatás sajnos nem követi, és nem is képes követni a technológiai fejlődés ütemét, ezért az informatikai vállalatoknak kell aktív szerepet vállalniuk nem csak a felsőoktatásban, hanem a közép- és általános iskolai informatikai képzések terén -  ahogy teszi ezt az EPAM is. A digitalis tudás elengedhetetelen ezeknél a gyerekeknél, e nélkül ők sem és rajtuk keresztül közvetve a társadalom egésze sem lehet versenyképes nemzetközi téren a jövőben – mondta el Vinkó Bence a vállalat ügyvezetője.

 

A IX. Kerületi Patrona Hungariae Gimnázium 70 fős lány közönségének Muhari Nikoletta vezető szoftverfejlesztő tartott előadást, Nők a programozásban címmel. Az EPAM kiemelt feladatának tartja, hogy a fiatal lányok érdeklődését is felkeltse a technológia iránt, illetve megmutassa, hogy a programozás is egy lehetséges út az orvosi, tanári, jogász pálya mellett– ezért is csatlakozott az elsők között 2014-ben a Skool névre keresztelt kezdeményezéshez. A program lényege, hogy újszerű oktatási formában fiatal lányok bepillantást nyerjenek a technológia, mint lehetséges karrierút világába.

 

„Óriási élmény volt a lányokkal az informatikáról beszélgetni – nyitottak, okosak, érdeklődőek. Osztotta meg tapasztalatit Nikoletta. „Valószínűleg nekik is tetszett a program, hiszen annyi kérdésük volt, hogy úgy kellett "kizavarni" minket a teremből, és még kint is folytattuk a beszélgetést. Ha csak egyikük is ráébred, hogy talán ez a neki való pálya, már megérte.”

 

A Digitális Témahéthez az EPAM szegedi irodája is csatlakozott. Ennek köszönhetően többek között a Déri Miksa szakközépiskola, a szegedi Dózsa György Általános Iskola, a csongrádi Batsányi János Gimnázium, a szegedi Gábor Dénes középiskola és a szintén szegedi SZC Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskola diákjai is betekinthettek az informatika izgalmas világába. Így megtudhatták azt is: jelenleg 22 ezer betöltetlen informatikai állás van Magyarországon, ebben a szférában az egyik legmagasabb a kezdő fizetés, és később is itt lehet az egyik legjobban keresni – nem utolsó sorban, nemzetközi karrierút is megnyílhat azok előtt, akik ezt az utat választják.

 

 Az EPAM-nak nem ez az első társadalmi szerepvállalása az informatikai oktatás előmozdítása érdekében. Szintén a múlt héten indult a Skool csapata által szervezett Kódgarázs névre hallgató 10 hetes tanfolyam EPAM-os mentorokkal az EPAM irodaházban, ahol 10-16 éves fiatalok ismerkedhetnek meg a programozás alapjaival. 

 

Mindezeken túl, informatikus továbbképzésben Magyarországon és a régióban is egyedülálló az EPAM Akadéma. A képzési program keretében pár éves tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztőket képeznek át „piacképes” programnyelvekre. A három hónapos intenzív oktatás során több évnyi anyagot sajátítanak el azok, akik bekerülnek a programba, mindezt úgy, hogy ezalatt is munkavállalói jogviszonyban, versenyképes fizetést is biztosítanak számukra. A Junior Program, az EPAM Akadémiához hasonló keretek mentén frissen diplomát szerzett fiatal szoftvermérnököknek ad naprakész tudást és egyben jelentős szakmai ugrást a szintén negyedéves komplex program keretében.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05