Mit tehetünk Földünkért – a Föld Napján és azon túl

forrás: Prím Online, 2016. április 26. 07:21

100 lap kinyomtatása 0,9 kg széndioxid kibocsátását jelenti, azaz megfelel 3 kilométer autózásnak.

A Lexmark cégcsoport – így a Lexmark Magyarország is - a körkörös gazdaság elvét követi, elkötelezetten népszerűsíti annak előnyeit és maga is arra törekszik, hogy üzleti tevékenységének minél nagyobb részébe beépítse a körkörös gazdaságot támogató módszereket.

 

A Föld Napján, amelyet idén április 22-én már a 26. alkalommal ünnepeltünk, a Lexmark a nyomtatás szempontjából ad támpontot ahhoz, hogy mit is csinálhatnánk jobban, másképp, hogy ökológiai lábnyomunkat csökkenthessük. A környezet védelme közös felelősség, amelyért nem csak otthon, hanem a munkahelyeken is sokat tehetünk. 

 

De mit, és hogyan?

A nyomtatópark teljes szénlábnyomának akár 80%-át is a papírfelhasználás teheti ki, illetve jelentős részt jelent a tonerkazetták használata is.

 

A Lexmark az energiatakarékos nyomtatók kínálatával, tonerkazetta-gyűjtő és újrahasznosító programokkal, valamint a toner- és papírfogyasztás csökkentésére irányuló megoldásokkal járul hozzá az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

 

 

Mit tehetünk a felesleges nyomtatás elkerülése és így az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében? Bár néhány javaslat magától értetődőnek tűnik, érdemes tudatosan beépíteni a mindennapokba. 

  • Átgondoljuk, hogy mit nyomtatunk ki! A munkahelyeken minden 7 kinyomtatott oldalból egyet sosem használnak fel, vagy ott hagyják a nyomtatón, vagy olvasás nélkül kidobják.
  • Nem nyomtatunk ki e-maileket és vázlatokat.
  • A dokumentumokat beszkenneljük és e-mailben küldjük el, a másolatokat elektronikusan archiváljuk.
  • A pazarló nyomtatási hibák elkerüléséhez a nyomtatási nézetet használjuk.
  • Csak a szükséges oldalt nyomtatjuk ki, nem a teljes dokumentumot.
  • A belső dokumentumokat vázlat üzemmódban nyomtatjuk, hogy takarékoskodjunk a tonerrel.
  • Kétoldalas nyomtatási beállításokat alkalmazunk, és amikor csak lehetséges, több oldalt egyetlen lapra nyomtatunk.
  • A természeti erőforrások megóvásához használhatunk tanúsított, kisebb súlyú, vagy újrahasznosított papírt.
  • Az asztali nyomtatók helyett használhatunk közös nyomtatókat és multifunkciós készülékeket.
  • A felesleges szállítás és hulladék elkerüléséhez nagyobb kapacitású tonerkazettákat használhatunk.
  • A papír újrahasznosításához külön gyűjtődobozokat rendszeresíthetünk, az újrahasznosítható üres kazettákat leadjuk. 
  • Az energiatakarékos üzemmódot aktiválva további energiamegtakarítást érhetünk el.

 

„Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a felhasználók részéről az igény arra, hogy a nyereségszemlélettel közvetlenül nem megfogható értékekkel is harmóniában legyen a mindennapi üzleti működésük” - mondta Csucska Péter, a Lexmark Magyarország ügyvezető igazgatója. „Az egyik ilyen terület a környezetvédelem, amelyben a közösséggel szembeni egyéni felelősség is megnyilvánul. A Lexmarknak nagy és folyamatosan növekvő tudása van arról, hogy a nyomtatástechnika és a nyomtatással kapcsolatos vállalati szokások hogyan tudnak akár igen komoly mértékben hozzájárulni a környezet terhelésének csökkenéséhez. Ezt a tudást minden fórumon igyekszünk átadni a felhasználóinknak.”

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50