A SES és a SOLARKIOSK energiát és internet-hozzáférést biztosít egy jordán menekülttábor oktatási központja számára

forrás: Prím Online, 2016. május 22. 08:00

A SES S.A. és a gazdaságilag elmaradott, alacsony szocioökonómiai státuszú országokat segítő SOLARKIOSK AG bejelentette, hogy egy úttörő megoldás, az úgynevezett „Connected Solar School” létrehozásán dolgoznak, ami lehetővé teszi, hogy elektromos árammal, oktatási eszközökkel és szélessávú internetkapcsolattal lássák el az UNICEF és a Relief International által működtetett oktatási központokat a jordániai Zaatari menekülttáborban.

A „Connected Solar School” a SOLARKIOSK E-HUBB technológiáján alapul, ami a napenergia segítségével teszi hozzáférhetővé a SES Astra Connect platformja által biztosított szélessávú internetkapcsolatot, amin keresztül a tanárok elérhetik az UNICEF e-learning tananyagait.

 

A SOLARKIOSK E-HUBB megoldása – amit a berlini GRAFT építészeti iroda tervezett azért, hogy a hálózaton kívüli területek a világon bárhol megbízható energiaforráshoz juthassanak – napenergiából nyert árammal működteti az iskolákban elérhető adatkapcsolatot, számítógépeket és világítást. Az E-HUBB belső tere a tanárok adminisztratív központjaként működik majd, ahol lámpákat, laptopokat, nyomtatókat, mobiltelefonokat és tableteket is lehet tölteni.

 

A Zaatari menekülttábor jelenleg több mint 80000 menekültnek ad otthont, köztük közel 25000 iskoláskorú gyermeknek. A tábor kilenc hagyományos iskolakomplexuma mellett a Relief International az UNICEF támogatásával további három oktatási központot hozott létre az extra figyelmet és különleges bánásmódot igénylő gyermekek számára, emellett egy negyedik központ építése is folyamatban van. Ennek köszönhetően, jelen pillanatban több mint 300 diák részesül fejlesztő oktatásban.

 

Andreas Spiess, a SOLARKIOSK vezérigazgatója elmondta: „A SES és a SOLARKIOSK együttműködése révén az E-HUBB technológia segítségével az UNICEF jelentősen javíthatja a Zaatari táborban élők életminőségét. Az oktatáshoz, az energiához és az internethez való hozzáférés ma már alapvető szükség és emberi jog. Éppen ezért büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen, kihívásokkal teli környezetben élőknek is segítséget nyújthatunk abban, hogy hozzájuthassanak ezekhez a forrásokhoz. A „Connected Solar School” projekt célja egy olyan jól működő és továbbfejleszthető modell létrehozása, ami biztosítja a napenergiával működő épületek ellátását és a megbízható szélessávú kapcsolatot azokban a közösségekben is, ahol az általános ellátás hiányos.”

 

 

„Szír gyerekek milliói néznek szembe otthonuk elvesztésével nap mint nap, állandó erőszak és kegyetlenség mellett. Eközben az iskola napi rutint, rendszerességet és normalitást jelenthet számukra, amellett, hogy biztosítja a tanulás lehetőségét. A gyerekek kizárólag a tanuláson keresztül bontakoztathatják ki képességeiket, és játszhatnak pozitív és aktív szerepet életük, valamint országuk újjáépítésében” – tette hozzá az UNICEF Jordánia képviselője, Robert Jenkins. „A Zaatari táborban felépülő „Connected Solar School” azért is fontos az UNICEF számára, mert példaként szolgálhat a hasonló megoldások megvalósíthatóságához, a lehetséges sokszorosításához és kiterjesztéséhez.”

 

Gerhard Bethscheider, a SES Techcom Services ügyvezető igazgatója elmondta: „A mai modern oktatásban mind a tanárok, mind pedig a diákok számára létfontosságú, hogy hozzáférhessenek különböző online tananyagokhoz. Éppen ezért a SOLARKIOSK-kal között stratégiai megállapodás kézenfekvő volt számunkra, mivel műholdjaink nem csupán az űrben való mozgáshoz használnak napenergiát, hanem az adatkapcsolatokat is annak segítségével biztosítják. Közös célunk, hogy a Zaatari menekülttábor lakóinak életét megkönnyítsük, és jobbá tegyük.”

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05