Így készülnek a legjobb nyaralós fotók okostelefonnal – gyorstalpaló Rizsavi Tamás fotográfussal

forrás: Prím Online, 2016. június 19. 08:02

Bár korábban kizárólag profi DSLR-gépeket használt, ma már bátran készít okostelefonos képeket is Rizsavi Tamás fotográfus. Az extrém helyszíneken, például daruk és tornyok tetejéről készített városi fotóival ismertté vált fotográfus a Telenor nyári Okostelefon Akadémiáján elárulta, hogy milyen trükkökkel lehet tökéletes minőségű mobilfotókat készíteni.

Rizsavi Tamás 2008 óta foglalkozik fotózással, és néhány éve még elképzelhetetlennek tartotta, hogy a mobiljával készítsen képeket, ma már gyakran használja okostelefonját fotózásra is. Tavaly óta ő a Huawei fotós nagykövete, jelenleg a legújabb, dupla kamerás Huawei P9-essel készíti a közösségi médiában rendkívül népszerű mobilfotóit. A Telenor Okostelefon Akadémia legutóbbi állomása a nyáron hasznos okostelefonos tippekről és trükkökről szólt, itt Tamás élőben is megosztotta a nagyközönséggel legfontosabb gondolatait. 

 

Az okosmobillal való fotózás legfontosabb előnye, hogy a készülék szinte mindig nálunk van, míg egy több kilós fotófelszerelést a legtöbb ember nem cipel magával mindenhová. Ha ügyesen használjuk, egy okosmobillal is pazar képeket lehet készíteni. Rizsavi Tamás fotós tippjei okostelefonosoknak.

 

Hogyan lesznek gyönyörűek a mobilfotóink?

  • Érdemes eleve olyan készüléket választani, ami lehetővé teszi a manuális beállítások használatát fotózáskor. Ha ez alapból nem lehetséges, érdemes külön fotós alkalmazásokat letölteni a készülékre, amelyek nem csak automatikus beállításokkal dolgoznak.
  •  Látványos művészi effektusokat lehet elérni a rekeszérték és a makrófunkciók segítségével a mobilon, ezek használatával készült a lenti kép is az Erzsébet híd budai hídfőjénél.

  • A mai okostelefonok többségén még csak digitális zoom áll rendelkezésre, ezt nem igazán érdemes használni, mert rontja a képminőséget. Ugyanakkor a mai fotós appok segítségével magán a telefonon elvégezhető egyszerű utómunka, például megváltoztatható a képkivágás, állítható a kontraszt és a színek. A lenti fotó például automatikus beállításokkal készült a Keleti pályaudvaron, az ég színei pedig utólag lettek kihangsúlyozva rajta.

  • Látványos felvételeket lehet készíteni hosszú záridővel való fotózással is, de ehhez ajánlott fixen rögzíteni a telefont például egy kis összecsukható állványra - a lenti fotó a Megyeri hídról állványról készült, öt perces záridővel.  A hosszú záridő alatt néhány másodperces, illetve több percig tartó záridőt egyaránt érthetünk. Alkalmazásával mód nyílhat például fényfestésre: zseblámpával a levegőbe rajzolunk vagy írunk valamit a lassan exponáló kamera előtt. A mai okosmobilok kameráival már a villámok lefotózása sem lehetetlen, ennek a trükkje is a hosszú záridő használatában rejlik. Akár a csillagok mozgását is lefotózhatjuk a városok fényeitől távol, de ehhez türelemre is szükség van, mert a látványos eredményhez legalább 2-3 órán át szükséges exponálni.

 

Rizsavi Tamás mobilfotós gyorstalpalója is remekül példázza, hogy a pazar fotók készítéséhez nem csupán jó hardverre, de a megfelelő applikációkra is szükség van. Teljesen mindegy, hogy egy könnyen használható, valamilyen piaci rést töltő alkalmazást a világ mely részén fejlesztenek, az Apple, a Google vagy a Microsoft alkalmazásboltjaiban világsikert arathat.

 

Nem véletlen, hogy a Telenor Magyarország június 15-én útjára indította startup vállalkozások indulását támogató akcelerátor programját. A Telenor Accelerate program keretében a szakértői zsűri által kiválasztott öt induló vállalkozás szakértő mentorokhoz, tapasztalt felsővezetőkhöz, pénzügyi forrásokhoz, befektetőkhöz, valamint a Telenor Csoport több mint 208 milliós nemzetközi ügyfélköréhez és partnerhálózatához hozzáférve nyerhet a fejlődésükhöz szükséges lendületet. A vállalat 150 millió forint értékű támogatást is nyújt majd az öt kiválasztott vállalkozásnak alacsony százalékú kisebbségi részesedés fejében. További információk a Telenor Accelerate Facebook-oldalán érhetők el a programról.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05