A Solar Impulse átkelt az Atlanti-óceánon és megérkezett Európába

forrás: Prím Online, 2016. június 24. 09:48

Tegnap reggel közép-európai idő szerint 7.38-kor sikeresen megérkezett Sevillába a Solar Impulse napelemes repülőgép, fedélzetén Bertrand Piccard pilótával. 

A gép New York JFK repteréről szállt fel június 20-án, hétfőn és 71 óra, azaz 3 nap alatt az óceánt átszelve teljesítette a 6272 kilométeres távot, ez volt egyben a gép leghosszabb repülőútja idén. A gép sevillai-i leszállása előtt a Patrilla Águila (magyarul sasok őrjárata), a Spanyol Légierő bemutató köteléke üdvözölte a levegőben a Solar Impulse-t.  Az ABB és a Solar Impulse 2014-ben innovációs és technológiai szövetséget kötött, hogy a két fél közös céljának megfelelően csökkentsék az erőforrások fogyasztását és növeljék a megújuló energia felhasználását. Az ABB, az energetika és automatizálás területén a világ piacvezető vállalata támogatja Bertrand Piccardot és André Borschberget kísérleti projektjükben, amelynek keretén belül napenergiával hajtott repülőgépükkel körberepülik a Földet.

 

A sikeres földet éréssel egy újabb álom valósult meg: első ízben kelt át az Atlanti-óceánon egy olyan gép, amely nem használ fosszilis üzemanyagot, csupán a nap energiáját hasznosítja repüléskor, és nincs károsanyag kibocsátása. A gép másik pilótája, André Borschberg tavaly júliusban 62 óra alatt sikeresen átszelte a Csendes-óceánt, leszállás nélkül tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját a japán Nagojából Hawaiira. Charles Lindbergh 1927-ben hajtotta végre az első transzatlanti átkelést repülőgéppel New Yorkból Párizsba és most Bertrand Piccard egy következő szintre emelte az óceán átrepülését környezetibarát energia felhasználásával.  Összefoglaló video a transzatlanti átkelésről: https://youtu.be/9ExvAfoWwuo

 

Bertrand Piccard, a Solar Impulse kezdeményezője és elnöke, aki most szállt le a géppel, és André Borschberg társalapító és vezérigazgató, aki a monacói irányítóközpontból a repülését felügyelte, bejelentették, hogy létre kívánják hozni a Tiszta Technológiák Nemzetközi Bizottságát (International Committee Of Clean Technologies – Icct). Azon túlmenően, hogy megkísérlik elsőként körberepülni a Földet napenergia segítségével, a Solar Impulse folytatni fogja munkáját azt képviselve, hogy konkrét energiahatékony megoldásokkal sok olyan kihívás megoldható lenne, amelyekkel ma a világ társadalma szembesül.

 

A civil szervezetként (NGO) létrejött Bizottság célja a tiszta technológiák fő globális szereplőinek összefogása, hogy független és hiteles energetikai tanácsadást nyújtson kormányoknak és vállalatoknak egyaránt. A Solar Impulse projekt egyik közvetlen örökségeként ezt kezdetben a Solar Impulse Alapítvány fogja támogatni.

 

 

A II. Albert monacói herceg, Richard Branson és Kofi Annan védnökségével rendezett COP21 előtt elindított #futureisclean kezdeményezésre alapozó NGO feladata az lesz, hogy közös hangot adjon annak a közel 400 globális szervezetnek, amelyek együttesen lépnek fel a tiszta jövőt szolgáló konkrét megoldások elősegítése mellett.

 

"Egészen napjainkig a környezet védelme költséges volt, és társadalmunk kényelmét, mobilitását és növekedését fenyegette. Ma a korszerű tiszta technológiáknak köszönhetően a világ energiafogyasztása, és ezzel együtt széndioxid-kibocsátása a felére csökkenthető lenne, új munkahelyek létesítése és nagyobb profit mellett. A Tiszta Technológiák Nemzetközi Bizottsága ebben az irányban végzi majd munkáját” – jegyezte Bertrand Piccard.

 

„A Tiszta Technológiák Nemzetközi Bizottsága fantasztikus lehetőség arra, hogy összehozzunk egy változatos tapasztalatokkal és háttérből érkező szakemberi gárdát, hogy közösen szólaljanak meg, segítsék a változás eléréséhez szükséges erőfeszítéseket, és befolyásolják a globális döntéshozókat a tiszta technológiák és a megújuló energia területein” – tette hozzá André Borschberg.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05