A Fujitsu intelligens gyártástervezési modellje gyors, hatékony és szinte nem is hibázik

forrás: Prím Online, 2016. június 27. 16:01

A Fujitsu Laboratories of Europe a 3D-modellek hasonlóságának vizsgálatán alapuló, új technológiát mutatott be az intelligens tervezéshez és gyártáshoz. 

Az új 3D-modell több mint 96 százalékos pontossággal képes automatikusan megkeresni a nagy komponens-adatbázisokban a kívánt elemet. Mélytanulás segítségével gyorsítja a gépészeti tervezést, és teszi lehetővé a géptervezők számára a meglévő modellek, azok komponensei és a kapcsolódó gyártási adatok gyors és eredményes azonosítását. Jelenleg ez a művelet teszi ki a géptervezési munka több mint 50 százalékát.

 

A Fujitsu tervezési minőséget és produktivitást javító technológiája több előnyt is ígér a felhasználó szervezetek számára. Kézenfekvő alkalmazási területe a termékadatok kezelése, ahol lehetővé teszi a nagyméretű 3D modelltárak gyors felcímkézését és metaadatokkal való kiegészítését. A Fujitsu 3D-modell keresési technológiájára épülő fürtözési eszközök napokról vagy akár hetekről néhány órára mérséklik a kiterjedt 3D-modellegyűjtemények felcímkézéséhez szükséges időt. A 3D-modell keresési megoldás a tervezők fejlesztési környezetébe integrálva a tervezést is rendkívüli mértékben felgyorsítja. Lehetővé teszi például, hogy a szakemberek közvetlenül azonosítsák az adatbázisban az őket érdeklő komponenseket (pl. furatokat, csatlakozó- és merevítőelemeket) a manuális keresés helyett, ami jelentősen gyorsítja a tervek ellenőrzését. Az egyes komponensek formájából adódó tervezési problémák még a prototípus elkészítése előtt gyorsan azonosíthatók.

 

A Fujitsu Laboratories of Europe vezérigazgatója, dr. Tsuneo Nakata, így vélekedik a megoldás jövőbeni alkalmazásáról: „Kutatás-fejlesztési tevékenységünk végső célja egy olyan tervezési rendszer kialakítása, amely automatikusan hozzárendeli a hiányzó szemantikai adatokat a 3D-modellekhez, és a terméktervezés komplex szabályainak meghatározásával és érvényesítésével összetett ellenőrzések végzésére képes. Az új 3D-modell keresési technológia hasznosítása azonban nem korlátozódik a gyártásra. Izgalmas fejlesztés, amely sokféle területen alkalmazható, pl. az egészségügyben, a gyógyászatban és minden egyéb olyan szegmensben, ahol rendkívül nagy pontossággal kell összehasonlítani egymással a 3D-modelleket, azonosítani, hogy mit ábrázolnak, és megállapítani, hogy normális vagy rendellenes állapotúak-e.” 

 

A 3D-modell keresési megoldás technológiája 

A Fujitsu technológiájának „lelke” egy mély neurális hálózat, amelynek tanítására az ImageNet adatbázis több mint 1 millió képének 2D-képadatait és a Fujitsu saját gyártásterveinek 3D-modelladatait használták – ez utóbbiak segítenek elérni a nagy pontosságot a 3D CAD-modellek keresésénél.  A mély hálózat kinyeri a 3D-modellek jellemzővektorait, amelyek a modellek méretével együtt lehetővé teszik a 3D-modellek felületének tájolástól független, nagy pontosságú leírását.   

 

Az alig néhány másodpercet igénylő keresési folyamat minden elemhez készít egy leírást, és azt összehasonlítja az adatbázisban szereplő több tízezer modellel. A keresés ezután kiadja a hasonló modellek pontosság szerint rendezett listáját (1. ábra). Az új módszer pontossága a CAD-modellek több osztályánál is 96% százalék feletti, és a fejlesztők folyamatosan dolgoznak a módszer használatának további osztályokra való kiterjesztésén. 

 

 

1.ábra: Egy LCD-fedlap modelljének első 10 keresési eredménye. Az eredmények hasonlóság szerint vannak rendezve – az első modell a leginkább, az utolsó pedig a legkevésbé hasonló.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50