Egy év alatt hatszorosára nőtt a roaming adatforgalom a Telekom lakossági ügyfelei körében

forrás: Prím Online, 2016. július 24. 13:11

A lakossági ügyfélkörben a roaming adatforgalom tavaly júniushoz képest közel hatszorosára, az indított roaming hang forgalom pedig közel háromszorosára nőtt. 

Az elmúlt évek során fokozatosan nőtt a roaming hang- és adatforgalom a Telekom ügyfelek körében. A belföldi forgalomhoz hasonlóan a roaming esetén is jóval nagyobb mértékű az adatforgalom növekedése, mint a hangforgalomé. A Telekom lakossági ügyfelei körében a roaming adatforgalom közel hatszorosára, az indított roaming hangforgalom pedig közel háromszorosára nőtt tavaly júniushoz képest. A kimenő SMS forgalom viszont minimálisan csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A roaming hang- és adatforgalom ilyen arányú növekedéséhez nagyban hozzájárult a Telekom lakossági ügyfelei számára 2015 májusától elérhető, a Next díjcsomagokhoz választható EU Plusz opció bevezetése. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt három év során 2015 második felében volt a legmagasabb a roaming hang- és adatforgalom. 

A roaming forgalomra az erős szezonalitás jellemző. A nyári szabadságok, utazások következtében júliusban és augusztusban kiugró a roaming forgalom. A nyári hónapoknál kisebb mértékben, de az éves átlagnál erősebb még a szeptember és az október a roaming forgalom tekintetében. A téli hónapokban a legalacsonyabb a roaming forgalom. A Telekom lakossági ügyfelei legtöbbet Németországban roamingolnak, ezt Ausztria, Olaszország és Franciaország követi. Az 5. helyen a roaming hangforgalomban Nagy-Britannia áll, míg a roaming adatforgalomban Horvátország. A nyári szezonban az országba látogató magyar turistáknak köszönhetően július-augusztusban a horvátországi roaming forgalom a többszörösére nő a többi hónap forgalmához képest.

Franciaországban idén júniusban négyszer annyi percet telefonáltak az ügyfelek, mint az előző év azonos időszakában, de ennek csak egy része írható a labdarugó Európa-bajnokság számlájára, hiszen más országok esetén is előfordult többszörös növekedés. Az adatforgalom tekintetében viszont ennél is jelentősebb a növekedés Franciaország esetében.  Az elmúlt év során a Telekom lakossági ügyfelei 173 különböző országban roamingoltak, köztük olyan egzotikus országokban, mint Malawi, Szváziföld, El Salvador vagy a Brit Virgin-szigetek.

A kisvállalati ügyfelek körében is hasonló tendencia figyelhető meg, egyre többen merik külföldön is használni a mobiljukat. A kisvállalati előfizetők között az egy évvel korábbihoz képest 1-2 százalékkal volt magasabb azon üzleti ügyfelek száma, akik sms-t küldtek vagy telefonhívást kezdeményeztek külföldön. Radikálisan nőtt ugyanakkor a külföldön is mobilnetezők száma: májusban 84, júniusban majdnem 80%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés hátterében az egyre kedvezőbb roamingolást biztosító csomagok, köztük az áprilisban bevezetett kisvállalati tarifacsomag, a Next Business Comfort áll, amely egyszerre biztosítja a korlátlan telefonálás élményét és a gondtalan mobilnetezést külföldön is.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05