A Sony bemutatta új csúcsmodelljét, az ɑ99 II fényképezőgépet

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 22. 09:54

A Sony bemutatta új, ɑ A-bajonettes zászlóshajó modelljét, az ɑ99 II fényképezőgépet. A nagysikerű ɑ99 utódjában, az új ɑ99 II-ben a legfejlettebb digitális képalkotási technológiák találhatóak meg, köztük az új hibrid fáziseltolásos autofókusz rendszer, valamint a Sony exkluzív, kifejezetten A-bajonettes fényképezőgépekhez fejlesztett féligáteresztő tükör technológiája (TMT). Az eredmény: egy páratlan, professzionális fényképezőgép, amely különösen vonzó lehet a sport- és természetfotósok számára. 

Soha nem látott pontosságú autofókusz

A teljes idős autofókuszra is képes, új fejlesztésű, fáziseltolásos AF full-frame rendszerbe most először építettek be 4D FÓKUSZ technológiát, így az ɑ99 II felhasználói kivételes teljesítményű autofókusszal rögzíthetnek képeket. A hibrid fáziseltolásos AF rendszert egy precíz, 79 dedikált pontból álló fáziseltolásos AF szenzor és egy 399 pontos fókuszsík fáziseltolásos AF kombináció alkotja, így a kettő együtt egy 79 hibrid keresztpontos AF rendszerré válik. Ezek a kereszt típusú pontok hihetetlenül pontos autofókusz teljesítményt nyújtanak, valamint fejlett követőfunkcióval rendelkeznek, így a teljes témát éles fókuszban tartják gyors mozgás esetén. Mivel a készülék nem tartalmaz mozgó tükröt, így a féligáteresztő tükör technológia folyamatos AF működést tesz lehetővé, ezáltal a képkeresőben látott kép változatlan marad bármilyen felvételi mód esetén, beleértve az előnézeti és a filmfelvételi üzemmódokat is. 

 

 

Az alacsony fényviszonyok sem jelentenek problémát az ɑ99 II fényképezőgép számára. A precíziós AF rendszer legfeljebb -4 FÉ-ig működik megfelelően, amivel más fényképezőgépek már nem tudnak megbirkózni.  

 

Az ɑ99 II elektronikája gyors adatáramlást tesz lehetővé, így a nagy felbontású és magas képfrissítésű felvételek sem okoznak gondot. Az eszköz új fejlesztésű LSI segédprocesszorát úgy tervezték, hogy hatékonyan működjön együtt a képérzékelővel és a BIONZ X jelfeldolgozóval egyaránt. A 42,4MP-es szenzor és a továbbfejlesztett zárszerkezet 12 fps sorozatfelvétel sebességre képes AF/AE módban. Az ɑ99 II egy szuper-gyors fényképezőgép, mely részletes képeket készít gyorsan mozgó témák és rossz fényviszonyok között is. Kivételesen nagyméretű buffer memóriájának és hatékony adatfeldolgozásának köszönhetően felvételei azonnal megtekinthetőek közvetlenül rögzítés után és gyors sorozatfelvétel üzemmód alatt. Mesterséges fényviszonyok között, beltéri fényképezés esetén az eszköz automatikusan detektálja a pislákoló fényforrásokat, ezáltal az intelligens zárszerkezet úgy időzít, hogy a végső felvételen azok ne okozhassanak képi hibákat.

 

 

A Sony további javításokat végzett az elektronikus kereső kijelző algoritmusában, így előnézeti módban is készíthet legfeljebb 8 fps sebességű felvételeket AF/AE módban. Az előnézeti módban látott kép minimális kijelző késéssel jelenik meg, így szinte ugyanazt a képet láthatja, mintha az optikai képkeresőbe tekintene. Az expozíció, a fehéregyensúly és egyéb képi beállítások valós időben jelennek meg a képkeresőben. Az előnézeti sorozatfelvétel három fázisban állítható az adott témához illesztve: 8 fps-re, 6 fps-re és 4 fps-re.

 

A képkocka valódi ereje

A hátsó megvilágítású, 42,4MP-es full-frame Exmor R CMOS-érzékelő szünetmentes on-chip lencséket tartalmaz, amelyek nagy mennyiségű adathalmazból is képesek gyors adatkiolvasást végezni, valamint kivételesen hatékony fényinformáció-gyűjtő képességgel rendelkeznek. Az eredmény kiváló érzékenységű, zajmentes és széles dinamika tartományú, 42,4MP felbontású képek ISO 100-25600 érzékenységi szinten belül. Kiterjesztett módban az ISO érzékenység 50-102,400 között állítható. Az ɑ99 II nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, így a felvételek eddig soha nem látott színmélységűek és valósághűek lehetnek a legfinomabb, szabad szemmel is kivehető részletekkel. Igény szerint tömörített és tömörítetlen RAW formátumok között választhat. 

 

 

Öttengelyes SteadyShot INSIDE képstabilizáló technológia

Az A-bajonettes fényképezőgépek között az ɑ99 II-ben debütál az a beépített öttengelyes képstabilizáló rendszer, amely az ɑ7 II gépeknél hihetetlen népszerűségnek örvendett. A képstabilizátor megfelelően korrigálja a bólintó és pásztázó elmozdulásokat, melyek nagyobb gyújtótávolság esetén fordulhatnak elő, valamint az X és Y tengelyeken, legfőképpen éjszakai közelképek és filmek esetén előforduló homályosodásokat. Az új fejlesztésű precíziós giroszkóp képes pontosan érzékelni a legkisebb mozgásokat is, minimálisra csökkentve a képi hibákat. A 4,5 lépéses zársebesség maximális mértékben kihasználja a 42,4MP-es érzékelő által nyújtott lehetőségeket, legyen szó állóképről vagy filmfelvételről. Az exponáló gomb nyomva tartásával, illetve a fókusznagyító funkciók használatával a képstabilizáló technológia hatása nyomon követhető a képkeresőben és előnézeti mód esetén az LCD kijelzőn is, így a felhasználó valós időben ellenőrizheti felvételei minőségét és fókusz-beállításait telefotó és makró fotózáskor.

 

Tökéletesített dizájn és működés

Az új ɑ99 II elődjéhez képest számos fejlesztéssel rendelkezik, a dizájnt profi fotósok visszajelzései alapján tökéletesítették. Az új modell kívül-belül megújult: 8%-kal kisebb, mint az eredeti ɑ99, ráadásul új tervezésű markolattal, magnéziumötvözet vázzal, kettős SD kártyaolvasóval és egyéb praktikus fejlesztésekkel rendelkezik. A fontosabb gombok és tárcsák szigeteltek, a média csatlakozó fedele és a burkolat szélei pedig úgy csatlakoznak, hogy egy por- és cseppálló vázat kapunk, amely a legkeményebb időjárási körülmények között is kiválóan használható.

 

 

A rövidebb válaszidő mellett az ɑ99 II új, strapabíró zárszerkezettel rendelkezik, amely sikeresen teljesített a 300 000 kattintást magába foglaló tartóssági vizsgálaton. Az XGA OLED Tru-Finder Zeiss T* bevonatot és egy 4 lencséből álló optikai rendszert kapott, ebből az egyik egy kétoldalas aszférikus elem. Így a képkereső erőteljes, 0,78-szoros nagyítást garantál, melynek köszönhetően a sarkokban is kimagasló a képminőség. Emellett az elülső lencsét fluorit bevonattal látták el, így az ujjlenyomatok, a por, a víz, az olaj és az egyéb szennyeződések sem zavarják a tiszta képet.

 

A korábbi modell kapcsán bevezetett Silent Multi Controllert is tovább fejlesztették: a rekesz, a záridő, az ISO, az expozíció kompenzáció, az AF terület, az AF mód és egyéb funkciók irányítása mellett a tárcsa ki- és bekapcsoló gombot is kapott. Bekapcsolt állapotban a tárcsa kattog, így könnyedén kiválaszthatjuk a fotózáshoz legmegfelelőbb beállítást. Kikapcsolt állapotban a tárcsa simán, hangtalanul fordul, így ideális filmfelvételekhez. A kamera Bluetooth kapcsolatra képes, így kompatibilis mobil eszközeinkkel összekötve képes a helymeghatározásra, sőt az elkészült felvételek tárolási helyének is megválaszthatjuk a csatlakoztatott eszközt, vagy annak érdekében, hogy egy gyors előnézet miatt ne kelljen elhagynunk a helyszínt, megadhatjuk a számítógépet és a fényképezőgépet is tárhelynek. Felhasználói vélemények alapján az ɑ99 II menürendszerét is újragondolták, így könnyebb eligazodni a beállítások között. 

 

 

A mozgóképek varázsa

Az ɑ99 II XAVC S formátumú, belső 4K filmrögzítésre is képes egyidejű szenzorkiolvasással, pixel binning nélkül, akár 100Mbps sebességgel. Az új ‘Slow and Quick’ funkció (S&Q) támogatja a lassított és gyors mozgású felvételi módokat. 1 fps és 120 fps (100 fps) között 8 lépésben válthatunk sebességet, így legfeljebb 60-szorosan gyorsított (50x) vagy 5-szörösen lassított (4x) felvételeket készíthetünk. A fényképezőgépben számos profi filmalkotási funkció található, többek között képprofilok, időkód és HDMI Clean kimenet.  Az új ɑ99 II támogatja a gamma assist funkciót, amely lehetővé teszi az S-Log színprofilt, ezáltal filmforgatás közben is ellenőrizhetők a kész képek és a pontos fókusz, míg a zebra mód könnyebb expozíció kontrollt biztosít a felhasználók számára. A videofelvétel is további funkciókkal bővült, immáron S-Log3 és S-Log2 gamma színprofilok is elérhetőek, amelyekkel széles dinamikatartományú, következetesen alul- vagy túlexponált képek készíthetőek. Az ɑ99 II mindent tud, amire egy profi fotósnak szüksége van.

 

Az új ɑ99 II 2016 novemberétől érhető el. Teljes technikai specifikációkért látogasson el ide

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05