Átadták a Széchenyi István Egyetem szuperszámítógépét

A Huawei nagy számítási teljesítményű gépét oktatási és kutatási célokra használja az egyetem

forrás: Prím Online, 2016. október 5. 12:12

Új szuperszámítógépet adtak át a Széchenyi István Egyetemen a világ egyik vezető infokommunikációs vállalata, a Huawei Technologies és az egyetem között idén májusban létrejött hosszú távú oktatási és kutatási együttműködés első lépéseként. 

A 128 processzormagos, 768 gigabájt memóriát tartalmazó nagy számítási teljesítményű gép üzembeállítása – amelyen két kutatási és egy oktatási projektet már el is indítottak – számos új kutatási lehetőséget nyit az egyetem számára, továbbá hozzájárul ahhoz, hogy az intézményben nemzetközi szinten is elismert mérnököket képezhessenek. 

 

 

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies a tavaly Kínában létrejött szándéknyilatkozatuk szerint, a 2016/2017-es tanévtől hosszú távú oktatási, kutatási és együttműködési munkát folytatnak. A két fél a 2016. május 23-án aláírt együttműködési megállapodásban konkretizálta a közös munka részleteit, melynek első lépése, hogy a Huawei az egyetem oktatási, kutatási tevékenységének támogatásához egy 128 processzormagos, továbbá 768 gigabájt memóriát tartalmazó szuperszámítógépet adott át.

 

Az elmúlt hónapokban a Huawei mérnökei és az egyetem szakemberei által közösen üzembe helyezett, úgynevezett nagy számítási teljesítményű számítógépet (HPC – high performance computing) Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Földesi Péter, az intézmény rektora, valamint Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója adták át 2016. október 4-én. 

 

„A technológia a következő években az élet minden területén tovább terjeszkedik, ezért az országnak még több mérnökre és magasan képzett informatikai szakemberre van szüksége. A kormány kiemelt célja, hogy vonzóvá tegye ezeket a pályákat a fiatalok számára, és olyan képzési központok jöjjenek létre, ahol nemcsak az elméleti, hanem a legmagasabb szintű gyakorlati tudás megszerzésére is lehetőség van – mondta el Kara Ákos. Az államtitkár hozzátette: „Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben mind a győri Széchenyi István Egyetemet, mind támogatóját, az infokommunikációban világvezető Huawei-t a partnerünknek mondhatjuk.’’

 

 

Egy oktatási és két kutatási projekt már elindult

Az új számítógép segítségével elsőként a felhőalapú infrastruktúrák menedzselésének és működésének oktatását kezdték el. A tantárgy keretében az idei félévben 30 villamosmérnök hallgató tesztelheti a virtualizációs technológiákat. A következő szemesztertől további két tantárgy elindításával mintegy 100 hallgató használhatja majd rendszeresen az eszközt.

 

A nagy számítási teljesítményű gépet szeptemberben két kutatási projektben is elkezdték használni. Az egyetem távközlési tanszékének kutatói a számítógépen az úgynevezett többutas átviteltechnika tesztelését végzik, amelynek célja, hogy felmérjék, mekkora sebességgel tud két nagy teljesítményű számítógép kapcsolatot teremteni egymással. A Matematika és Számítástudományi Tanszék kutatói pedig egy optimalizációs projekt keretében különböző villamosmotorok modelljeinek tesztelését végzik.

 

„Az új számítógép üzembe állítása jelentős lépés az egyetem életében, mert Magyarországon csak nagyon kevés intézmény tudhat magáénak hasonló teljesítményű gépparkot” – mondta Dr. Földesi Péter. A Széchenyi István Egyetem rektora kiemelte, hogy a bővítés számos új oktatási és kutatási lehetőséget nyit az egyetem előtt, és érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy az intézmény nemzetközi szinten is elismert mérnököket képezhessen.

 

 

Együtt fejlesztenek tananyagot

Az új számítógépen az egyetem további kutatások elindítását is tervezi, többek közt a felhőalapú infrastruktúrák és a szoftverek által definiált hálózat (softwer defined networking – SDN) területén, emellett az együttműködés részeként az egyetem oktatói és a Huawei szakemberei közös tananyag-fejlesztési projekten is dolgoznak. A fejlesztés célja egy olyan tananyagcsomag elkészítése, amely a rendkívül gyorsan változó IT világban is naprakész felkészültséget, tájékozottságot biztosít a hallgatók számára.

 

„A számítógép átadása folytatása annak a megállapodásnak, amelyról szándéknyilatkozatot Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében írtunk alá tavaly Pekingben, majd konkretizáltuk az együttműködést idén májusban.“ – mondta Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. „A Huawei és a Széchenyi István Egyetem célja, hogy a következő években tudásunk és tapasztalataink kölcsönös megosztásával közösen gondolkodhassunk a jövő IT szakembereinek képzésén, valamint egy jobban összekapcsolt Magyarország megteremtésén és fenntartásán” – tette hozzá. 

 

Az idén májusban aláírt együttműködési megállapodás alapján a Huawei öt év alatt mintegy 100 millió forint értékben támogatja az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán folyó távközlési- és informatikai képzést többek között a Huawei Akadémia és Labor indításával. Emellett a kínai nagyvállalat részt vesz a BSc, MSc és PhD hallgatók közös szakirányú továbbképzésében is, az általános vállalati igényeknek megfelelő képzésfejlesztésben (szakmérnök képzés indítása).

 

Az eseményen egyébként kihirdették a Huawei tehetséges mérnökhallgatóknak, országosan indított, Seeds for the future programjának nyerteseit is. Évente 10 hallgató és egy oktató vehet rész egy tanulmáyúton Kínában az infokommunikációs multi vendégeként, ahol a kutlurális és történelmi emlékeken felül a legmodernebb távközlési technológiákat, infokommunikációs trendeket tanulmányozhatják.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09