Minden évben milliárdos veszteséget okoz az átlag felhasználókat érintő kiberbűnözés

Az áldozatok átlagosan 140.000 Ft értékű kárt szenvednek egy eredményes támadás esetén és közel fele gondolja úgy, hogy a bankok automatikusan visszafizetik ezeket a károkat

forrás: Prím Online, 2017. január 24. 08:29

Évente több ezer internet felhasználót fosztanak ki teljesen a kiberbűnözők. A Kasperksy Lab által készített kutatás eredménye azt mutatja, hogy az áldozatok több mint a fele (52%) csak részlegesen, vagy semennyire nem kapták vissza az ellopott pénzt.

Minden évben milliárdos veszteséget okoz a sokszínű és kifinomult kiberbűnözés, amely a fogyasztókat érinti, legyen szó pénzügyi visszaélésről vagy személyes adatok ellopásáról. Ez az összeg a valóságban jóval több lehet, ugyanis számos eset marad észrevétlen és/vagy megoldatlan.

 

Úgy tűnik, továbbra is nagyon jövedelmező a kiberbűnözés: a kutatás eredményei alapján az áldozatok átlagosan 140.000 Ft értékű kárt szenvednek egy eredményes támadás esetén, minden tizedik válaszadó majdhogynem 1.5 millió Ft-os veszteségről számolt be.

 

A felhasználók nagy többsége (81%) végez pénzügyi tranzakciót online, és 44%-a tárolja pénzügyi adatait mobil készülékeken. Mivel egyre több felhasználó használ online felületet a pénzügyi tranzakciókhoz, a kiberbűnözők folyamatosan keresik a lehetőségeket, miként tudják feltörni ezeket a fiókokat. Mindenki számára fontos, hogy megbízható informatikai védelemmel rendelkezzen, hogy megvédje adatait és pénzét, ennek ellenére a felhasználók csupán 60%-a gondoskodik minden eszközének védelméről (asztali számítógép, laptop, pendrive, okostelefon, okostévé stb.).

 

http://www.cyberwar.news/

 

Az online biztonsághoz való hozzáállást gyakran befolyásolja az a tévhit, miszerint az ellopott pénzt vagy adatokat automatikusan visszatérítik. A válaszadók közel fele (45%) azt feltételezi, hogy a bankok automatikusan visszafizetik a kiberbűnözők által okozott pénzügyi károkat, de a felmérés összegzése alapján kiderült, hogy az áldozatok több mint fele soha vagy csak részben kapta vissza pénzét. 

 

"A kiberbűnözők folyamatosan új módszereket keresnek, hogy kihasználják és megtévesszék a fogyasztókat, épp ezért nagyon fontos minden internet felhasználók számára is, hogy védve legyenek. A kiberbűnözők pénzügyi bűncselekményeket végrehajthatnak rosszindulatú programmal, adathalászattal, mobilbank fiók feltöréssel stb. Ne gondolja senki, hogy az ellopott adatokat vagy pénzt visszatérítik. A legjobb módja, hogy megőrizzük pénzünket az interneten, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne váljunk áldozattá azáltal, hogy speciális szoftvereket használunk, amely megvédi a személyazonosságunkat és szenzitív adatainkat a bűnözőktől." – mondta Vjacseszlav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab Anti-Malware Kutatócsoport vezetője.

 

A „Kaspersky Safe Money” az egyik legfontosabb része a Kaspersky Lab otthoni termékeinek, mint például a „Kaspersky Total Security”-nek, amely egy olyan pénzügyi biztonsági szolgáltatás, melynek célja az online pénzügyi műveletek védelme. Számos független kutató szerint ez egy olyan megoldás, amely hatékonyan védi a felhasználókat a pénzügyi visszaélésektől. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50