Íme az 5 legnagyobb veszély az interneten

forrás: Prím Online, 2017. február 7. 15:17

Háromból két ember esett már áldozatul az interneten leselkedő veszélyek valamelyikének – hívja fel a figyelmet a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából a Microsoft által készített legújabb, nemzetközi reprezentatív kutatás. Mivel egy-egy ilyen eset komoly és hosszútávú következményekkel járhat, nem árt, ha tisztában vagyunk a kockázatokkal és azzal is, miként védekezhetünk ellenük.

Velem úgysem történhet ilyen! – a legtöbben ezzel a mondattal nyugtatják magukat, amikor az internethasználat árnyoldalairól hallanak. Ám nem árt tisztában lennünk azzal, hogy biztonságérzetünk hamis! 10-ből 7 ember már áldozatul esett a világhálón leselkedő veszélyek valamelyikének. Ez a legfontosabb tanulsága annak a nemzetközi kutatásnak, amelyet a Microsoft készített Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából. A nemzetközi kezdeményezés – melyhez a Microsoft 2004 óta minden évben csatlakozik – célja, hogy felhívja a figyelmet az internethasználat lehetséges kockázataira és egyben közérthető, használható és hasznos tanácsokat adjon felnőttek és gyermekek számára a veszélyek elkerüléséhez.

 

 

 

Tényleg veszélyes hely a világháló?

A Microsoft globális, 14 országra kiterjedő reprezentatív kutatása (Digital Civility Index, DCI) összesen 17 online veszélyforrást azonosított, amelyek közül egy átlagfelhasználó kettőnek már áldozatul esett. A felmérés azonosította az öt leggyakoribb veszélyforrást is. A „feketelista” első helyén a kéretlen internetes kapcsolatfelvétel szerepel, a megkérdezettek 43 százaléka szembesült már ilyen helyzettel. A második legtöbbször előforduló veszély a rosszindulatú, gonosz bánásmód, ezt követi a trollkodás, a kéretlen szexuális tartalmú üzenet, végül az online zaklatás zárja a sort. 51%-uk személyesen is találkozott az elkövetővel. Minden második ember pedig aggódik az online veszélyek miatt.

 

Azt gondolhatnánk, hogy mivel a fiatalok töltenek több időt az interneten, ők vannak leginkább kitéve az itt leselkedő veszélyeknek. Ezzel szemben a felmérés adatai szerint tíz fiatalból hat kerül veszélybe a világhálón, a felnőtteket érintő 7-tel szemben. Míg a felnőtt korosztály elsősorban a kéretlen kapcsolatfelvétel és kéretlen szexuális tartalmú üzenetek miatt aggódik, a fiatalabb korosztály a „trollkodástól” és az online zaklatástól tart leginkább.

 

 

 

 

Csak az elmúlt évben a világban a tizenéves internethasználók 62 százaléka szembesült a veszélyek valamelyikével, ám csak 45 százalék érezte magát elég felkészültnek és magabiztosnak ahhoz, hogy kezelje ezeket a kockázatokat. A válaszadók 52 százaléka nem volt tisztában azzal, hol és hogyan kaphat segítséget az internetes veszélyek kezelésében. Az adatok szerint a fiatalok ugyan technikailag elég képzettek a világháló használatához, de csak kevesen képesek megvédeni magukat az ott leselkedő veszélyektől.

 

Az Internet lehetséges veszélyeiről a Microsoft megkérdezte a legjobb vidéki középiskolák idei rangsorában hatodik helyezett Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium végzős diákjait is. A kérdőívekből kiderült, hogy a tanulók alapvetően biztonságban érzik magukat az online térben, de tisztában vannak az ott található kockázatokkal. A magyar diákok leginkább az adatlopástól, a vírusoktól és a zaklatástól tartanak. A diákok döntő többsége azonban szembesült már a veszélyekkel is. A legtöbben kéretlen megkereséssel, trollkodással és rosszindulatú üzenetekkel találkoztak.

 

Beszéljünk a következményekről!

Az internet veszélyeit hiba lenne egy kézlegyintéssel elintézni, hiszen azok komoly társadalmi, gazdasági károkat okozhatnak. A felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka szenvedett már valamilyen negatív hatástól. A legaggasztóbb következmény, hogy bizalomvesztés miatt az online és az offline térben sérültek a családi és baráti kapcsolatok. A világhálón leselkedő veszélyek ezen felül idegrendszeri hatásokkal járhatnak, így alvászavarral, stresszel, az iskolai és munkahelyi teljesítmény romlásával, illetve az intimszféránk komoly sérülésével.

 

 

 

A Microsoft tisztában van a lehetséges veszélyekkel, ezért termékfejlesztései során olyan megoldásokban gondolkodik, mint a Windows 10 családbiztonsági beállítás funkciója. Ez a fejlesztés a gyermekek és a fiatalok védelmét szolgálja azzal, hogy a szülők számára követhetővé és kontrolálhatóvá teszi a tartalom fogyasztást. Ezen felül az operációs rendszer része a tűzfal, a vírusok és a kémprogramok elleni védelem.

 

„Gyakorló anyaként, és egy vezető infokommunikációs vállalat vezetőjeként nagyon örülök, amikor egy ilyen rendhagyó eseménnyel felhívhatjuk a figyelmet a biztonságos internetezés fontosságára, valamint a Microsoft 10 pontjára és tippjére, ami gyakorlati tanácsokkal segíti a gyermekeket és felnőtteket” – emelte ki az eseményen Grósz Judit, a Microsoft marketing és operatív igazgatója. „Azért, hogy az internet biztonságosabb és barátságosabb hely legyen, ahol udvariasan, emberségesen viselkedünk, a BiztonságosInternet Napja elemeként közösségi kihívást kezdeményezünk, és arra bíztatunk mindenkit, hogy ossza meg tapasztalatait, használva az #challenge4civility #Im4digitalcivility hashtageket.”

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05