Újabb magyar gázpiaci exportsiker Horvátországban

forrás: Prím Online, 2017. február 22. 10:25

Ismét nagy volumenű gázpiaci tendert nyert el az IP Systems Kft. külföldön. Ezúttal a horvát energetikai piac egyik legnagyobb szereplője, a HEP Group számára szállít a teljes gázkereskedelmi tevékenységet támogató, a kapacitásoptimalizálást és fogyasztási előrejelzést is magába foglaló informatikai megoldást mintegy 150 millió forint értékben.

Az energetikai vállalatokkal szemben megfogalmazott uniós előírások és az élesedő piaci verseny egyaránt megköveteli az iparági szereplők működési hatékonyságának növelését. Ezt felismerve a horvát energetikai piac egyik legnagyobb szereplője, a HEP d.d. nyílt közbeszerzést írt ki a leányvállalatánál megvalósítandó gázkereskedelmi tevékenység informatikai támogatására. Az IP Systems Kft. a tenderen a Retail-IP (korában Trading-IP) nevű szoftverével indult, mely a gáz- és villamosenergia-kereskedők számára az európai uniós szabályoknak megfelelően támogatja a teljes kereskedelmi folyamatot az ajánlattételtől a szerződéskötésen keresztül az elszámolásig. A mintegy 150 millió forintos beruházás keretében az IP Systems már meg is kezdte a Retail-IP bevezetését. 

 

Egyszerűsít, előre jelez és optimalizál

A Retail-IP felhasználói között megtalálható a GDF Suez Zrt., az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft., a Magyar Földgázkereskedő Zrt., valamint a MET Zrt. „A 2011-ben bemutatott termék kifejlesztése során nagy hangsúlyt fektettünk az exportképes kialakításra. Az Európai Unió jogszabályi előírásainak teljesítése mellett a többnyelvűség, a nemzeti sajátosságok és az egyedi ügyféligények megvalósíthatósága a kezdetektől nagyon fontos volt. Az következő fél évben ennek szellemében szeretnénk folytatni az új funkciók fejlesztését. Ebbe a budapesti mellett miskolci fióktelephelyünkről is bevonunk egy fejlesztő csapatot, akik között ott lehetnek a Miskolci Egyetemről duális képzés keretében nálunk tanuló egyetemisták is. Remélem, hogy büszkék lesznek arra, hogy az általuk is fejlesztett Retail-IP-n zajlik majd a teljes horvát lakossági gázpiac ellátása” – mondta Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezetője. A magyar megoldás a napi szintű kereskedői feladatokat kapacitásoptimalizálással és fogyasztási előrejelzéssel is támogatni fogja.

 

Az IP Systems neve egyébként már jól cseng a horvát energetikai piacon; 2014-ben többek között a Siemens horvát leányvállalatát és a legnagyobb helyi energetikai vállalatot, a Končart is megelőzve nyerte el a horvát nemzeti földgáztároló új szoftverének fejlesztésére és bevezetésére kiírt tendert. A beruházás keretében mindössze 6 hónap alatt vezették be a Storage-IP horvát igényekre szabott változatát, így a megbízó nehézségek nélkül, határidőre nyitotta meg gáztárolóját a kereskedők előtt. „Cégünk az elmúlt két évben exportsikereinek is köszönhetően intenzíven nőtt. Nemrég jöttünk haza a legnagyobb európai energetikai kiállításról, ahol a térségből egyedüliként állítottunk ki. Jó volt hallani az elismerő szavakat, mely elsősorban az energetikai szoftvereinknek szólt, de többen dicsérték szakmai felkészültségünket is: 115 munkatársunk 147 diplomával, köztük sok energiapiaci szakdiplomával száll versenybe vevőink elégedettségéért” – tette hozzá Füzi Ákos.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05