A Check Point a CPX Europe 2017 keretében mutatta be a globális WannaCry zsarolóprogram fertőzési térképet

forrás: Prím Online, 2017. május 22. 08:18

A Check Point Software Technologies Ltd. az új Check Point WannaCry zsarolóprogram fertőzési térkép segítségével mutatja be milyen mértékben terjedt el a nemzetközi “WannaCry” zsarolóprogram.

A Check Point kutatói az első megjelenése óta vizsgálják a kérdéses zsarolóprogram kampányt: 97 országban 34.300 támadást követtek nyomon. Jelenleg az átlagos terjedési tempója három másodpercenként egy támadás, ami kis csökkenést jelent a pár nappal ezelőtti (május 15.) állapothoz képest, amikor másodpercenként egy támadásra került sor. A támadások számát tekintve a legtöbb esetet Indiában regisztrálták, ezt követi az USA és Oroszország. 

 

Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence csoportvezetője a következőket mondta: „Annak ellenére, hogy némi csökkenést érzékeltünk, a WannaCry továbbra is gyorsan terjed, világszerte támadja a szervezetek széles körét. A WannaCry ráébreszt minket a zsarolóprogramok pusztító hatásának mértékére, és arra, hogy milyen gyorsan meg tudják akasztani a létfontosságú szolgáltatásokat.”

 

 

A Check Point Threat Intelligence and Research csapata mostanában jelentette be egy új “kill-switch” domain bejegyzését, melyet a WannaCry egy friss kiadása használ. A Check Point élő WannaCry zsarolóprogram fertőzési térképe valós időben jeleníti meg a legfontosabb statisztikai és ország-specifikus adatokat. A domain regisztrációja aktiválta az úgy nevezett „kill-switch” folyamatot, mely a potenciális áldozatok tízezreit védi meg a zsarolóprogram által okozható károktól. 

 

A Check Point kutatói szerint a WannaCry által fertőzőttek nem valószínű, hogy vissza tudják szerezni a file-jaikat, még akkor sem ha kifizetik a váltságdíjat. A problematikus fizetési és titkosítási rendszer, valamint a titkosítási folyamat rossz demója megkérdőjelezik azt, hogy a WannaCry fejlesztői képesek –e egyáltalán megfelelni a file-ok visszaállítására tett ígéretüknek. Eddig a WannaCry kampányhoz köthető három bitcoin számla mintegy 77.000 amerikai dollárt szedett össze. Ennek ellenére – és ebben különbözik más zsarolóprogram típusoktól – egyetlen olyan esetet sem jelentettek, melynek során bárki visszakapta volna az ellopott file-jait.

 

A Check Point februárban jelentette be a zsarolóprogramok elleni megoldását, melyet a magas szintű fenyegetések elleni védelemre kifejlesztett SandBlast zero-day védelmi csomag részeként kínál. A vállalat Infinity architektúrájára alapozva, a WannaCry-hoz hasonló támadások ellen kínál kiterjesztett védelmi képességeket. A Threat Extraction komponens kivonja a fertőzött dokumentumokba ágyazott rosszindulatú programot, a Threat Emulation komponensnek köszönhetően csak biztonságos tartalom juttathat el a végpontokra, míg a rosszindulatú programok elleni megoldás beazonosítja, és blokkolja a rosszindulatú programokat, így megakadályozva, hogy károkat okozzanak a berendezéseken és titkosítsák a file-okat.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50