Rekord váltságdíj hazánkban: 4,5 milliót követelt a zsarolóvírus

forrás: Prím Online, 2017. június 15. 12:24

Összesen 6 Bitcoint, azaz mintegy 4,5 millió forint összegű váltságdíjat kért egy zsarolóvírus egy közepes méretű magyar vállalkozástól, miután a cég hálózatát megfertőzve sikerült titkosítania az adatokat a legfontosabb adatbázisokat tároló számítógépeken. Kibervédelmi szakemberek régóta figyelmeztetnek, hogy bármikor érkezhet a zsarolóvírusok következő hulláma.

Az IT biztonsággal, vírusvédelemmel foglalkozó cégek találkoznak elsőként a zsarolóvírusok okozta károkkal, miután a megtámadott cégek általában náluk jelentkeznek, hogy segítsenek a kialakult helyzetet megoldani. A megelőzésre még mindig kevesen gondolnak.

 

A zsarolóvírusok olyan számítógépes kártevők, melyek a komputerre bejutva titkosítják az azon tárolt adatállományokat, működésképtelenné téve az adott gépet. A vírus készítői az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek, jellemzően lenyomozhatatlan pénznemben, például BitCoinban. A legutóbbi ilyen nagyszabású támadás 2017. májusában történt, amikor a WannaCry nevű vírus jelentős fennakadásokat okozott számítógépes rendszerekben a világ számos pontján, magánszemélyeknél, közintézményeknél, kis- és nagyvállalatoknál egyaránt. Működési problémák keletkeztek az egészségügyben, telekommunikációban, közlekedésben, áruszállításban és az autógyártásban is.

 

„A WannaCry támadás után bármikor megérkezhet a zsarolóvírusok következő hulláma. Június elején egy közepes méretű magyar vállalat jelentkezett be hozzánk azzal a problémával, hogy a legfontosabb adatbázisait tartalmazó számítógépet egy zsarolóvírus titkosította. A meglepő az esetben az volt, hogy a zsarolóvírus 4,5 millió forintnak megfelelő BitCoint kért a titkosítás feloldásáért” – mondta Kovács Sándor, a kibervédelemmel és IT problémamegoldással foglalkozó Telnetwork Kft. ügyvezetője.

 

 

Az e-mail csatolmányként érkezett vírus könnyedén inaktiválta a hagyományos víruskeresőt a felhasználó gépén, s a háttérben működve nem csak a felhasználó gépén található fájlokat titkosította, de a biztonsági mentéseket és az összes csatlakoztatott meghajtón lévő adatállományokat, a cég ügyviteli szoftverének adatait és azok biztonsági mentéseit is.

 

A problémát részben sikerült archivált adatok visszaállításával megoldani, de emiatt a cégnél dolgozók sok plusz munkára kényszerültek. A mostani eset rávilágít arra, hogy néhány vállalat milyen sérülékeny, és arra is, hogy a zsarolóvírusok készítőit semmi sem tartja vissza attól, hogy horrorisztikus váltságdíjat kérjenek. Ha már megtörtént a fertőzés, bármilyen megoldás nagyon drága lesz a megtámadott cégnek.

 

„Döbbenetes volt megtapasztalni, hogy nem robotok, előre megírt scriptek írták a fizetésre felszólító leveleket, hanem láthatóan hús-vér emberek várták az utalásokat és válaszoltak a levelekre. A többi ügyfelünk a Panda Security Adaptive Defense 360 nevű termékét használja a rendszereik védelmére. A Panda büszke arra, hogy ezt a védelmet használó vállalatoknál egyetlen egy WannaCry vírus fertőzést sem regisztráltak, az egész világon, ezért az ilyen esetek megelőzésére ezt a megoldást ajánljuk” – tette hozzá Kovács.

 

A statisztikák azt mutatják, hogy a zsarolóvírus-támadások száma meredeken emelkedik, és a bűnözök egyre gyakrabban céloznak meg vele cégeket, mert tőlük nagyobb profitot remélnek, mint a magánemberektől. A pénzt követelő vírusok a legtöbbször email csatolmányokban érkeznek, Microsoft Office dokumentum vagy JavaScipt formájában, de az is előfordulhat, hogy emberi beavatkozás nélkül, a hálózaton keresztül érkezik a kártevő.

 

Hogyan érdemes felkészülni a zsarolóvírusok következő hullámára?

  • Vizsgáljuk meg a kritikus gépeket, hogy friss-e rajtuk az operációs rendszer.
  • Állítsunk be rendszeres, kis időintervallumos biztonsági mentést a fontos adatbázisokról.
  • Használjunk fejlett, adaptív védelmen alapuló vírusvédelmi megoldást.
  • Az informatikai rendszert védjük megfelelő biztonsági szintű tűzfallal.
  • Ne nyissuk meg gyanús, megbízhatatlan forrásból származó e-mailek csatolmányait.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50