Megvannak az eltűntnek hitt informatikusok

15 éves IT cég, aki kimászott a magyar valóság ablakán, és mégsem tűnt el

forrás: Prím Online, 2017. június 26. 10:20

A 2017. május 20-án megjelent KSH felmérés szerint a kivándorolni szándékozó magyarok 33%-a egyetemi végzettségű. Ennek eredményeként az amúgy is munkaerőhiánnyal küszködő IT szektor egyre nagyobb bajban van. 

Ugyanakkor egy 15 éves magyar IT vállalkozás, az Abesse jó gyakorlata, mely a brit akkreditációs szervezet, az IIP által alapított Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Program díját is elnyerte idén, azt támasztja alá, hogy nem törvényszerű az elvándorlás és munkaerőhiány relációja - van mód a képzett munkaerő megtartására. A jó gyakorlatról film készült, megszólalnak az eltűntnek hitt informatikusok, akik a preferenciáikról vallanak.

 

 

A két kategóriában is díjazott Abesse mindennapjait bemutató kisfilmben jól nyomon követhetők azok a tényezők, melyek a munkahely választásánál meghatározóak az alkalmazottak (munkatársak) számára a havi munkabér összegén kívül: a motiváció fenntartása, a szakmai inspiráló közeg megléte, a képzések, a jó légkör és az egyéb juttatások a magyar munkavállalóknál is felértékelődni látszanak. Az Abesse példája rámutat arra, hogy az „érzésből vezetem a cégem” állapot tudatos átléptetése a szervezeti folyamatok rendszerszintű és tudatos szervezéséig hogyan képes a kis- és középvállalatok sikerességét megalapozni és a vállalat munkaerő-megtartó erejét hatékonyan növelni még az olyan fokozottan érintett szektorban is, mint az ICT.

 

„A magyar piacon, és főként a kis- és középvállalati szegmensben még igen kevesen építkeznek rendszerszerűen” – mondta el Csóti Gábor az Investors in People (IIP) brit akkreditációs szervezet magyar képviseletének ügyvezetője. „Már sok jó cégvezető érzi, hogy másra is szükség van, mint magas bérekre, de mindez még kevés cégnél része a normál működésnek – tette hozzá. Az Abesse esetében tisztán látszik, hogy a dinamikus fejlődés motorja a jól működtetett szervezet, mely egyértelmű versenyelőnyt jelent a cégnek.”


 

A fejlett piacokon a vállalatok rendszerben gondolkodnak a szervezet lehető leghatékonyabb működtetése érdekében. Ezt vagy önállóan alakítják ki, vagy az Investors in People-höz hasonló külső segítséghez fordulnak. Az IIP a vállalkozásokkal együtt dolgozva, azok meglévő folyamataiból kiindulva egy akkreditációs folyamaton vezeti végig őket. Ennek során átnézik a meglévő gyakorlataikat, majd fejlesztések egymást követő lépésein átvezetve őket, alkalmassá teszik arra a vállalkozást, hogy a mindennapokban is gyakorlattá tegye a stratégiai munkaerőszervezést, -megtartást és szervezet-építést. 

 

„Az Investors in People nemzetközi akkreditációs rendszerének hazai különlegessége a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai díj. A folyamat valódi értéke a know-how, amit a vállalat megtanul, amíg a diagnózison és a fejlesztéseken keresztülmegy.” – vallja Csurgai Csilla, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara ügyvezetője is, aki figyelemmel kíséri a Magyarországon díjazott vállalatok példáit.

 

„Az a magyar cég tud a mai piaci viszonyok között talpon maradni, aki használja az eszét és nem vár arra, míg az ajtó kinyílik, hanem ha kell, kimászik az ablakon, hogy felfedezze a világot” - Abesse frissen kinevezett vezérigazgatója, Németh Zoltán saját bevallása alapján is azért csatlakozott multinacionális vállalati pozíciójából az Abesse csapatához, mert látott fantáziát a tulajdonos, Rónai Balázs által felépített szervezetben. „Ez egy rugalmas vállalat, ami úgy rollerezhet a nagyvállalatok között a piacon, mint a munkatársaink az irodában” – tette hozzá a film, a munkaerő megtartás és az üzleti siker összefüggéseiről gondolkodva az ügyvezető.

 

A munkaerő-kivándorlás jelensége vitathatatlan, ahogy az is, hogy a jelenség egyre nagyobb mértéket ölt. Ezzel párhuzamosan az egyetemekről frissen kikerülő szakemberek és munkavállalók álláskeresői preferenciái és karriertervei is gyorsan és folyamatosan változnak. Fontos, hogy a kis-és középvállalkozások ezeket a folyamatokat szem előtt tartva lépkedjenek előre és találják meg azokat az eszközöket, amelyek az üzleti sikerek mellett az egyéni karrierív és a tehetség kibontakoztatásának támogatásában is főszerepet tudnak játszani.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05