Drámai változások várhatóak a DDoS támadások terén

Célpontban a világ legnagyobb hírügynökségei és a Skype szerverei

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 13. 10:02

Az idei év második negyedéve bizonyította, hogy a tartós DDoS támadások visszatértek az üzleti életben. A vizsgált időszak leghosszabb támadása összesen 277 órán át tartott (több mint 11 nap), ami 131%-os növekedést jelent az első negyedévhez képest. A Kaspersky Lab szakértői által összeállított legújabb DDoS jelentés szerint ez a támadás vezeti egyelőre a rekordot idén. 

Az áprilisi és júniusi DDoS támadásoknak nemcsak az időtartama volt különös, hanem az incidensek földrajzi eloszlása is drámai változást hozott. Az internettel rendelkező megtámadott szervezetek a második negyedévben 86 országban találhatóak, szemben az első negyedév 72 országával. A TOP 10 leginkább érintett országok a következők: Kína, Dél-Korea, USA, Hong Kong, Egyesült Királyság, Oroszország, Olaszország, Hollandia, Kanada és Franciaország – Olaszország és Hollandia helyett Vietnám és Dánia szerepeltek a TOP 10-ben az első negyedévben.

 

 

A DDoS támadások célpontjai között megtaláljuk a világ legnagyobb hírügynökségeit, többek között az  Al Jazeera-t, a Le Monde és a Figaro újságok weboldalait, valamint állítólag a Skype szervereit. A második negyedévben a kriptovaluták  emelkedésének egyik következménye, hogy a számítógépes bűnözők megpróbálták manipulálni az árakat a DDoS támadásokon keresztül. A Bitfinex-et, a Bitcoin legnagyobb online piacterét támadás érte az új digitális fizetőeszköz, az IOTA bevezetésével egy időben. Korábban a BTC-E váltó cég tapasztalt lassulást rendszerein egy erős DDoS támadás hatására. 

 

 

A DDoS támadást indító bűnözök célja nemcsak a kriptovaluták manipulálása, hanem közelebbről megvizsgálva a kibertrendeket kiderül, hogy pénzügyileg is eredményesek lehetnek az ilyen incidensek. A számítógépes bűnözők rendszerint egy üzenetet küldenek az áldozatnak, amelyben 5-200 Bitcoin váltságdíjat követelnek. Ha a megtámadott cég nem tud vagy nem hajlandó fizetni, a támadók megfenyegetik, hogy DDoS támadást indítanak a cég kritikusan fontos online felületei ellen. Ezeket az üzeneteket rövidtávú DDoS támadások is kísérhetik, hogy biztosítsák a fenyegetések valódiságát. Június végén egy nagyszabású RDoS rohamot indított a magát Armada Collective-nek nevező csoport, akik kb. 81.270.000 forintot (315.000$) követeltek hét dél-koreai banktól.

 

A tapasztalat mindenestre azt mutatja, hogy mindig van egy újabb módszer, amely népszerűbb lesz – például idén a Ransom DDoS, amely egyáltalán nem tartalmaz DDoS-t. Az ilyen jellegű támadások során a bűnözök fenyegető üzeneteket küldenek számos vállalatnak abban a reményben, hogy valamelyik cég úgy dönt, hogy inkább fizet annak érdekében, hogy adatait biztonságban tudja, mintsem megkockáztasson egy esetleges támadás okozta szolgáltatás-kiesést. A támadások nem biztos, hogy megtörténnek, de ha már egy cég is a fizetés mellett dönt, akkor a nyereséget minimális erőfeszítéssel érték el a számítógépes bűnözők.

 

"Manapság nemcsak a tapasztalt és rutinos kiberbűnözők egyike lehet Ransom DDoS támadó. Bármely csaló, aki ugyan még nem rendelkezik a technikai tudással vagy megfelelő háttérrel egy teljes körű DDoS támadás megszervezésére, demonstratív támadást indíthat zsarolás céljából. Ezek az emberek többnyire olyan cégekre vadásznak, amelyek nem védik a forrásaikat és ezért könnyen meggyőzhetőek, hogy kifizessék a kért váltságdíjat egy egyszerű fenyegetéssel.” – magyarázta Kirill Ilganaev a Kaspersky Lab Kaspersky DDoS Védelem részlegének vezetője. 

 

A Kaspersky Lab szakértői figyelmeztetnek, ha egy vállalat úgy dönt, hogy váltságdíjat fizet, akkor az azonnali pénz elvesztése mellett még további hosszú távú károk is lehetnek. A " jól fizető" neve gyorsan elterjed, és további támadásokat idézhet elő más internetes bűnözők részéről.

 

A Kaspersky DDoS Védelem ötvözi a cég széleskörű szakértelmét a számítógépes fenyegetések elleni küzdelemben és a cég egyedülálló fejlesztéseit. A program védelmet nyújt a DDoS támadások minden típusa ellen, függetlenül annak összetettségétől, erősségétől vagy időtartamától.

 

_______________________

* A DDoS Intelligence rendszert (a Kaspersky DDoS Protection része) úgy fejlesztették, hogy elfogja és elemezze a C&C szerverek számára küldött parancsokat, és nem kell addig várni, amíg a felhasználó készülékeit megfertőzi. Fontos megjegyezni, hogy a DDoS Intelligence statisztikái csak azokra a botnetekre vonatkoznak, amelyeket a Kaspersky Lab azonosított és elemzett.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50