Magyar cég segíti az európai szabályok bevezetését az ukrán gázpiacon

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 18. 15:22

A magyar tulajdonú IP Systems Zrt. nyerte az Ukrtransgaz által kiírt közbeszerzést, melynek keretében a rendszerirányítói és a gáztárolói feladatokat ellátó ukrán vállalat számára szállít integrált informatikai platformot több mint 2 millió euró értékben. A közel 150 főt foglalkoztató IP Systems a további lehetőségek kiaknázása érdekében irodát nyit Ukrajnában.

Ukrajnán keresztül 2016-ban 82,2 milliárd m3 földgáz érkezett Európába, ami a teljes fogyasztás 12,4 százaléka. Az ukrán belső fogyasztás szintén jelentős, tavaly 33,2 milliárd m3 volt, ez több mint a magyar háromszorosa. Az Ukrtransgaz 146 milliárd m3/év szállítói kapacitással és 12 gáztárolóban összesen 32 milliárd m3 tárolói kapacitással rendelkezik, ami európai mércével mérve is igen jelentős. Az ukrán csővezetékrendszer Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Románia felé is közvetlenül kapcsolódik az egységes elvek szerint működő európai infrastruktúrához. 

 

A dinamikusan fejlődő piacon 2018-tól a magyar IP Systems Zrt. szoftverével Ukrajna is harmonizálja a gázkereskedelem szabályait az Európai Unióval. „Az ukrán szállítórendszert a sok és nagyméretű fizikai tárolók rugalmassá teszik. Ennek a meghatározó méretű földgáz infrastruktúrának az európai kereskedelmi rendszerbe integrálásával Kelet-Európa földgáz ellátási biztonsága hosszú távon jelentős mértékben javulhat. Megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen fontos projektben kaptunk szakmailag meghatározó szerepet” – mondta Füzi Ákos, az IP Systems Zrt. vezérigazgatója.

 

A megbízás keretében az IP Systems integrált tárolói és szállítói szoftverét vezeti be és szabja testre a helyi sajátosságoknak megfelelően az Ukrtransgaznál. A TSO-IP a földgázt szállíttatók, illetve fölgázzal kereskedők számára biztosít európai szintű hozzáférést a szállítórendszerhez, a Storage-IP pedig a tárolói kapacitás piaci használatát teszi lehetővé. A tervek szerint 2018-tól mindkét fizikai infrastruktúra üzleti használata a kapacitáslekötéstől az elszámolásokig az IP Systems rendszerein valósul meg. A TSO-IP egyébként 2007 óta működik a magyar rendszerirányítónál, a Storage-IP pedig itthon és Horvátországban támogatja a gáztárolók napi használatát. 

 

Ukrajnában nyit irodát az IP Systems

„Ukrajna energetikai szempontból meghatározó a régióban. Úgy gondoljuk, hogy közel 10 éves tapasztalatunkkal érdemben tudunk hozzájárulni az ország energialiberalizációs törekvéseinek gyakorlati megvalósításához, ezért a jó együttműködés és további projektek reményében oroszul is beszélő csapattal Kijevben külképviseleti irodát is nyitunk” – tette hozzá Füzi Ákos.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50