A hackerek szerint a hagyományos IT-biztonsági technológiák elavultak

Az adatvesztések fő oka az emberi hiba – a felhasználók sokszor belefáradnak a szabályok betartásába

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 25. 11:42

Hackerek körében végzett felmérést a Thycotic az év egyik legnagyobb IT-biztonsági eseményén, a Las Vegas-i Black Hat 2017 konferencián. A kutatás szerint a hagyományos határvédelmi technológiák (tűzfalak, antivírus szoftverek) elavultak, a bizalmas adatokhoz pedig a privilegizált (adminisztrátori) fiókokon keresztül lehet a legkönnyebben hozzáférni.

 

A 250 hacker megkérdezésével készült felmérés szerint a vállalatok bizalmas adataihoz legegyszerűbben az adminisztrátori fiókokon keresztül lehet hozzájutni (32%), amelyet az e-mail fiókok (27%) és a végpontok (21%) követnek. 73% szerint a hagyományos határvédelmi eszközök, mint az antivírus szoftverek és a tűzfalak elavultak és egyszerűen megkerülhetők. A hackerek tevékenységét leginkább a többfaktoros azonosítás és a titkosítás nehezíti, a leghatástalanabbak pedig a behatolásmegelőző rendszerek (IPS).

 

A hackerek 85%-a szerint emberi hiba áll az adatvesztések mögött. Ennek oka, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik a felhasználókra, akik egy idő után belefáradnak a biztonsági szabályok betartásába. A felhasználók 35%-ának a jelszavak fejben tartása és a folyamatos változtatása jelenti a legnagyobb gondot, de a túl sok információ (30%), a védekezéshez szükséges folyamatos frissítések (21%), és az állandó kiberfenyegetések (15%) is problémát jelentenek.

 

 

Mit tehetünk a jobb biztonságért?

  • Automatizáljuk az adminisztrátori fiókok kezelését és védelmét.
  • Használjunk többfaktoros azonosítást legalább az adminisztrátori fiókokhoz.
  • Alkalmazzunk felhasználó-központú megközelítést az IT-biztonságban: egyszerű rendszer, egyszerű használat.
  • Titkosítsuk adatainkat
  • Tartsunk rendszeres oktatásokat a vállalatvezetőknek az IT-biztonságról.

 

„Az adminisztrátori fiókok jelszómenedzsmentje a modern eszközökkel jóval egyszerűbben, villámgyorsan megvalósítható a régebbi, csillagháborús rendszerekhez képest. A kisebb cégek a Thycotic Secret Server ingyenes verziójával is komoly javulást, és akár (e tekintetben) GDPR-megfelelőséget érhetnek el. Komplexebb feladatokra, akár több száz adminisztrátor menedzsmentjére természetesen a fizetős változatokat ajánljuk” – mondta Nemes Dániel, a hazánkban a Thycotic-ot képviselő biztributor elnöke. „A rendszer ráadásul tartalmazza a webes szolgáltatások jelszómenedzsmentjét is, ami kifejezetten az üzleti felhasználók céges fiókjainak a kezelésére szolgál, automatizálva az online üzleti alkalmazások jogosultságkezelését” – tette hozzá.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50