Az ABB vezérlőrendszere és szoftvere optimalizálja az elektromos buszok üzemeltetését

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 25. 09:57

Az ABB bejelentette, hogy a genfi tömegközlekedési vállalat, a Transport Publics Genevois (TPG) az ABB Abilityn alapuló megoldás szállításával bízta meg. A megrendelés részeként az ABB a felügyeleti, vezérlő és adatgyűjtő rendszert (SCADA), valamint vállalati eszközgazdálkodási (EAM) szoftvert szállít. A megoldás a TOSA (Trolleybus Optimisation Systemes Alimentation) elnevezésű projekt keretében hozzájárul a teljesen elektromos hajtású buszok (azaz az e-buszok) üzemének optimalizálásához.

Az ABB a projekt keretében a busz vonalán 13 villámtöltő állomást, továbbá a végállomáson 3, a járműtelepen pedig 4 töltőállomást fog kiépíteni. A villámtöltés csatlakozási technológiája a világon a leggyorsabb lesz a maga nemében, 1 másodpercnél is rövidebb idő alatt csatlakoztatja a buszt a töltőpontra. Ezt követően a buszmegállóban kialakított 600 kilowattos töltő 15 másodpercig tölti a jármű fedélzeti akkumulátorait. A vonal végállomásán már csupán 4-5 percre van szükség ahhoz, hogy az akkumulátorokat teljes kapacitásukig feltöltsék. Az e-buszokhoz nincs szükség légvezetékre. Ezek a halk és emissziómentes tömegközlekedési megoldást kínáló járművek reális alternatívát kínálnak a dízelüzemű autóbuszokkal szemben, és követendő modellt jelentenek a jövő városi közlekedése számára is.

 

 

A kiépítésre kerülő ABB Ability Network Manager SCADA rendszer fogja felügyelni és vezérelni a töltőállomásokat és az e-buszokat kiszolgáló villamosenergia hálózatot, így segítségével a közlekedési vállalat maximalizálni tudja majd a járművek rendelkezésre állását és az üzemi hatékonyságot. A SCADA rendszert összekapcsolják az ABB Ability Ellipse Select elnevezésű EAM szoftverrel is, amelybe beágyazták a gyakorlati úton megszerzett paramétereket és az iparág-specifikus munkafolyamatokat. A két rendszer integrálása tovább optimalizálja a karbantartási folyamatokat, lehetővé teszi az esetleges üzemzavarok gyors elhárítását, és javítja a jövőbeni karbantartási igények prognosztizálását. A komplett megoldás távoli hozzáféréssel és “felhő” képességekkel is rendelkezni fog, a skálázhatóságának köszönhetően pedig a jövőben felmerülő igényeknek is képes lesz megfelelni.  

 

2016-ban a TPG és a svájci buszgyártó cég, a HESS azzal bízta meg az ABB-t, hogy szállítson villámtöltési és fedélzeti energiatárolási technológiát a TOSA projekt keretében üzemelő, és a genfi repülőteret az elővárosokkal összekötő 23-as számú vonalon közlekedő 12 db e-buszhoz.  A tervek szerint az útvonalon az e-buszok naponta 10 000 utast szállítanak, a szén-dioxid-kibocsátást pedig évente 1000 tonnával csökkentik. E kiemelt fejlesztési projektet a Svájci Szövetségi Energiahivatal (SFOE) támogatja. 

 

 

„Az ABB Ability alapú, integrált SCADA rendszer és az EAM szoftvermegoldás a TPG számára olyan valós idejű döntéselőkészítő, végrehajtható információkat és elemzett adatokat biztosít, amelyek segítségével optimalizálni tudják az üzemi folyamatokat és állapotfüggő, prediktív karbantartási rendszert alakíthatnak ki” – nyilatkozta Massimo Danieli, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójához tartozó Hálózatautomatizálás részleg vezetője. „A digitalizálás támogatására nagy hangsúlyt helyező Next Level stratégiánkkal összhangban, mint azt ez a fenntartható mobilitási projekt is jól példázza, vállalatunk olyan szoftvermegoldásokat bocsát a vevőink rendelkezésére, amelyekkel jobban felügyelhetik és üzemeltethetik a kritikus eszközeiket.”  

 

“Ennek az innovatív megoldásnak köszönhetően proaktívan tudjuk majd ellenőrizni, irányítani és fenntartani a kritikus e-buszflottánkat, a döntéshozatal folyamata pedig gyorsabbá és hatékonyabbá válik. A költségoptimalizáláson túl ez az új technológia magasabb szintű rendelkezésre állást és zavartalanabb szolgáltatást garantál az utazóközönség számára” – mondta Thierry Wagenknecht, a TPG műszaki igazgatója. “Ez a projekt is jól példázza, hogy miként törekszünk javítani az üzembiztonságot, a hatékonyságot és a biztonságot azon programunk keretében, amelynek célja, hogy Genf város lakossága számára fenntartható közlekedést biztosítsunk.”   

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05