Ne légy online csalás áldozata!

forrás: Prím Online, 2018. február 20. 10:33

A nemzetközi e-kereskedelem fejlődése alapjaiban változtatta meg vásárlási szokásainkat. De van ennek egy sötét oldala is, nevezetesen: online csalások és átverések. Fontossá vált napjainkban felismerni a hamis weboldalakat, webshopokat és online reklámokat, hogy ne csaljanak ki tőlünk felesleges pénzeket. A Shopalike nemzetközi csapata ennek érdekében szeretne egy átfogó tájékoztatást adni arról, hogyan is ismerjük fel a hamis webshopokat és mit tegyünk a legrosszabb esetben, ha csalás áldozataivá válunk.

Hamis e-kereskedelmi oldalak

Ha van egy dolog amiben a kiberbűnözők ügyesek, az a hamis biztonságérzet és bizalom keltése. A hamis e-kereskedelmi oldalak már ellepték az egész internetes hálózatot. Miután hasonlóak az igazi e-kereskedelmi oldalakhoz, fontos, hogy időben észrevegye a fenyegető jeleket. Egy hamis weboldal soha nem fogja kiküldeni a rendelt terméket, csak az adataidat lopja el.

 

 

Tudta? A hitelkártyát érintő csalások a kiberbűnözés egyik legjövedelmesebb tevékenysége. Csupán Európában 1 milliós veszteséget szenvednek az e-kereskedelemben résztvevő vállalkozók, légitársaságok és a szállodák.

 

Hamis reklámok

Számos módja van annak, hogy ezek a webhelyek hogyan próbálják felkelteni a vásárlók figyelmét, beleértve a közösségi médián megjelenő hirdetéseket. Híres márkák kollekcióit kínálják hihetetlenül alacsony áron (és ez jórészt tényleg nagyon olcsó szokott lenni) a legnépszerűbb közösségi médián keresztül, viszont a termék maga még közel sem néz úgy ki, mint amit a reklámokban lehet látni. Szeretnénk pár tippet adni, hogyan ismerje fel ezeket a csalóka hirdetéseket és hogyan kerülje el az ilyen hamisított termékek vásárlását.

 

 

Tudta? Online csalások leggyakrabban a közösségi média felületein történnek, ezek 70%-a arra kéri a felhasználókat, hogy osszák meg a bejegyzést, mely utána egy hamis oldalhoz vezet, ahol személyes adatokat kérnek majd a vásárlóktól.

 

Hamis Mobil Applikációk

Figyeljen arra mit tölt le a mobiljára vagy tabletjére. Az Android és az Iphone app store-ban számtalan illegális applikáció is található. A lehető legjobban hasonlítanak az eredetire, hasonló a felület, a dizájn és még védjeggyel is el van látva. Igazából ezek az app-ok hamis weboldalakra csalogatják a vásárlókat, ahol később személyes és pénzügyi információkat csalnak ki tőlük.

 

 

Tudta? Minél többször töltenek le egy ingyenes és törvényes alkalmazást, annál nagyobb az esélye (80%), hogy ezek között lesz olyan másolat, mely vírust tartalmaz. Azon kívül, hogy ezeket az app-okat minél gyorsabban törölni kell, legyen mindig nagyon óvatos! Főleg a banki és pénzügyi alkalmazásokkal!

 

Mit csináljon ha átverték?

Néha még a legnagyobb erőfeszítések ellenére is lehetünk átverés áldozatai. Az online csalások bárkit érinthetnek, életkortól és társadalmi háttértől függetlenül. Egy angliai bűnügyi felmérés szerint minden 10 ember legalább egyszer már átverés áldozata lett. Minden országnak megvan a maga külön biztonsági hatósága, amely felügyeli a piacot és aki a csalásokkal foglalkozik, természetesen a helyi rendőrségen kívül. Különösen fontos, hogy a lehető leggyorsabban cselekedjen, ha személazonosság-lopás áldozata lett. Mi is a teendő ilyen helyzetben?

 

 

__________

Források: http://ec.europa.eu – http://www.dell.com – https://www.europol.europa.eu – http://money.cnn.com – https://www.symantec.com – https://www.trendmicro.de – http://www.telegraph.co.uk – https://www.creditsesame.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05