A Facebook legújabb internettechnológiáját teszteli a Magyar Telekom

forrás: Prím Online, 2018. február 26. 17:23

A Facebook több olyan kezdeményezést is bejelentett együttműködő partnereivel közösen a Mobil Világkongresszuson, amelyek révén a cégek meglévő mobil és vezeték nélküli hálózataikat felkészíthetik a jövőre. Az új technológiák, eszközök és programok alkalmazásával a ma még internettel nem ellátott régiókban is elérhetővé lehet tenni a világhálót az emberek számára.

Önmagában egyetlen cég vagy szervezet sem képes az egész világot az internetre kapcsolni, pedig e révén bővülnek a kommunikációs és tanulási lehetőségek, ami egyaránt hasznára válik a társadalmaknak és a gazdaságoknak.

 

Ezért a Facebook iparági partnereivel közösen két évvel ezelőtt útjára indította a Telecom Infra Project (TIP) nevű programját annak érdekében, hogy felgyorsítsa az innovációt a hálózatokkal kapcsolatos fejlesztések terén, ezáltal még több ember válhasson internetezővé. Ennek a programnak egyik fontos eleme a Terragraph nevű vezeték nélküli adatátviteli technológia, amely az infravörös tartományban milliméteres hullámhosszon működik, és kifejezetten arra optimalizálták, hogy a sűrűn lakott városi területeken nagysebességű internetkapcsolatot biztosítson.

 

A Magyar Telekom teszteli a Terragraphot

A Facebook munkatársai mostanra befejezték a Terragraph technológia műszaki validálását, így a fejlesztés a következő fázisába lép, amelynek során a vállalat a területen nagy tapasztalattal rendelkező partnereivel működik együtt. A Terragraphot kísérleti üzemben két helyen is ki fogják próbálni valós adatforgalom továbbítására.

 

Az mmWave technológia terén komoly tapasztalatokkal rendelkező Deutsche Telekom magyarországi leányvállalata, a Magyar Telekom Budapesten fogja tesztelni a Terragraph technológiát (a vezeték nélküli technológia segítségével akár gigabites sebességre is képes hálózatot hoz létre egy pilotprojekt keretében), míg a Telenor Kuala Lumpurban hajt végre terepkísérletet vele.

 

A Deutsche Telekommal együttműködésben a Facebook már hozzájárult a Terragraph technológia fejlesztéséhez a gazdaságossági modellezés, hálózattervezés, műszaki validáció, és a bevált alkalmazási lehetőségek megosztása terén a TIP mmWave Networks projektcsoporton keresztül.  A Facebook a Terragraph mellett egyéb olyan eszközöket is fejleszt, amelyek az mmWave technológiát használó megoldások gyorsabb bevezetését segítik elő. 

 

Az mmWave által használt frekvenciákat alkalmazó technológiák sajátossága, hogy az esetleges interferencia elkerülése érdekében a hálózati eszközök között rendkívül pontos rálátásra van szükség. Ez nagyon komoly kihívást jelent az alkalmazhatóság szempontjából, a Facebook ezért számítógépes látási technológiával és hálózati optimalizációs modellekkel próbálja megtalálni, hogy melyik utcákon lévő berendezés (például köztéri lámpa vagy kresztábla) lenne a legalkalmasabb a jövőben e hálózatok telepítésére.

 

A gépi tanulási technológiával készülő népsűrűségi térképeivel a Facebook abban is segíti a távközlési cégeket, hogy képesek legyenek pontosan felmérni, merre van a leginkább szükség internetkapcsolatra, és mely területek a legkevésbé lefedettek. Ezek a térképek műholdképek alapján készülnek, és segítenek azonosítani az ember által alkotott objektumokat, elkészítésükhöz a közösségi hálózatról származó, de anonimizált adatokat használnak.  A Facebook data science módszereivel abban is segíti a szolgáltatókat, hogy úgy alakíthassák ki hálózataikat, hogy azok a lehető legtöbb felhasználót szolgálják ki gazdasági szempontból is fenntartható módon.

 

Kis energiaigényű technológia segíthet lefedni a fejletlen régiókat 

A Facebook azt is bejelentette, hogy újabb kísérleti teszteket végez majd partnereivel az OpenCellular nevű, kis energiaigényű bázisállomással, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy a világ távol eső, fejletlen területein alkalmazzák. Peruban a Telefonica cég teszteli az OpenCellulart, míg a Vodacom és az Orange Afrikában, a Telenor pedig Pakisztában vizsgálja az alkalmazás lehetőségeit.

 

A Terragraph és OpenCellular technológiákkal kapcsolatos további információkat ebben a blogposztban találhat!

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09