A Morgan Stanley támogatja az Európai Lányok Matematikai Olimpiáján induló magyar csapatot

forrás: Prím Online, 2018. április 7. 08:27

A Morgan Stanley budapesti irodájában mutatkozott be az idei Európai Lányok Matematikai Olimpiáján (EGMO) részt vevő magyar csapat. Az EGMO az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny, melynek célja, hogy megerősítse a matematikában tehetséges lányokat képességeik kibontakoztatásában. 

A verseny helyszínét minden évben más ország biztosítja, idén április 9-én Firenzébe utaznak a lányok, hogy 2 versenynapon 3-3 feladatot oldjanak meg. A legjobbak egyéni eredményeik alapján arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyerhetnek, míg az összesített pontszám alapján az országok is versengenek egymással. Az európai élmezőnyhöz tartozó magyar csapat évről-évre kiváló eredményeket ér el a versenyen. 2017-ben a magyar lányok két arany és két ezüstéremmel tértek haza, csapatszinten pedig a 33 európai ország közül a 3. helyet érték el. A magyar csapat útját a Bolyai János Matematikai Társulat és a Morgan Stanley támogatja.

 

A felkészítésben is részt vevő csapatvezetők, Fekete Panna és Nagy Zoltán Lóránt elmondták: az olimpiai csapat kiválasztásában elsősorban a válogatóversenyen mutatott teljesítmény számít, emellett figyelembe vették a többi elismert országos középiskolai versenyen való részvételt is. „Négy leendő olimpikonunk: Kocsis Anett, Vankó Miléna, Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili az év folyamán rengeteg energiát fordítottak arra, hogy az iskolai követelményeknek megfelelés mellett fejlődjenek a matematikai problémamegoldás területén is” – mondta el Fekete Panna.

 

Nagy Zoltán Lóránt hozzátette: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak az olimpiára képezzük ki a lányokat, hanem a matematika szeretetét és átfogó tudást adjunk át nekik, ezért a felkészítés csúcspontján, a felkészítő hétvégén részt vehettek azok is, akik az év során kiemelkedően teljesítettek, de idén még nem kerültek be a csapatba. A márciusi felkészítő hétvége minden költségét a Morgan Stanley finanszírozta a legjobb 8 lány számára. Biztosak vagyunk benne, hogy a lányok befektetett munkája nemcsak az olaszországi versenyen, de hosszú távon is kamatozik majd, akár tudományos, akár alkalmazott pályát választanak a későbbiekben.” 

 

Molnár-Sáska Gábor, a Morgan Stanley kockázatelemzési osztályának kvantitatív részlegének vezetője, aki maga is matematikusként kezdte, és a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportjából érkezett a pénzintézet budapesti irodájának elemző csapatához, elmondta: „A Morgan Stanley örömmel támogatja az EGMO-n induló magyar lányok csapatát. Nagyon fontosnak tartjuk a matematikai tehetséggondozást, és míg az olimpia - nevéhez híven – ennek a csúcsát jelenti, minden szinten támogatjuk a természettudományos utánpótlásnevelést. Idén indult el Smartiz néven készségfejlesztő programsorozatunk, melyben a matematika iránt érdeklődő középiskolás lányok délutáni foglalkozások során ismerkedhetnek meg az informatika alapjaival.” A szakember elmondta: a programban a matematikai fókuszú foglalkozásokon túl a lányokat mentorok segítik kommunikációs készségeik és technológiai ismereteik fejlesztésében, de abban is, hogy merre érdemes elindulniuk későbbi tanulmányaik során. „Szintén nagyon sikeres immár hatodik éve zajló ösztöndíjprogramunk, melynek keretében egyetemi hallgatók tartanak programozási szakköröket  középiskolai diákoknak, és ezért a Morgan Stanley ösztöndíjat biztosít számukra. Jelenleg öt gimnáziummal működünk együtt a programban” – mondta el Molnár-Sáska Gábor.

 

 

STEM – biztos karrierút lányoknak

A munkaerőpiaci trendek azt mutatják, hogy a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), azaz a természettudományi, technológiai, mérnöki vagy matematikai irányban továbbtanuló fiatalok  helyezkedhetnek el a legjobb eséllyel széles perspektívát kínáló területeken. „Azért támogatjuk nagy örömmel a magyar EGMO-csapatot, mert a matematika és az informatika igen szoros kapcsolatban áll egymással, és ezúton is szeretnénk felhívni a továbbtanulás előtt álló lányok és szüleik figyelmét arra, hogy a STEM szakmák jó döntést jelentenek a jövőt illetően. Ma még mindig azt látjuk, hogy a lányok közül lényegesen kevesebben választják a matematikai-informatikai szakirányokat, de azt reméljük, hogy egyre több fiatal nő ismeri fel: a matematika és az IT igen vonzó karrierutat kínál.” – mondta el Molnár-Sáska Gábor, hozzátéve: becslések szerint Magyarországon 20 ezernél is több informatikust fel tudna venni a munkaerőpiac, de egész Európát tekintve ez a szám akár az 1 milliót is elérheti a következő években. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05