Vatera-felmérés a hazai könyvvásárlási és olvasási szokásokról

forrás: Prím Online, 2018. április 11. 09:52

Átlagosan 10 000 forint körüli összeget tervezünk elkölteni az elkövetkező fél évben hagyományos, digitális és hangoskönyvekre – többek között ez is kiderül a Vatera saját, több mint 8500 felhasználó részvételével készült friss felméréséből. Elsősorban a gyermekkönyvek, bestsellerek, szakkönyvek, történelmi és fantasztikus regények pörögnek. A beszerzésben egyre nagyobb szerepet kap az e-kereskedelem: a válaszadók 40 százaléka vallotta, hogy főként online vásárolja meg a könyveket.

A felmérésben résztvevők 33 százaléka 5-10 ezer forint közötti összeget tervez a következő fél évben könyvekre költeni, 25 százalékuk 10-30 ezer forint közötti keretet határozott meg, míg 18 százalékuk 5000 forint alatti húzta meg a határt. A könyvekre szánt alacsonyabb összeg részben azzal is magyarázható, hogy a válaszadók 39 százaléka több mint 250 kötettel rendelkezik otthonában, 17 százalékuk pedig kisebb könyvtárat, legalább 1000 példányt halmozott fel háztartásában.

 

Az újat szeretjük, de a régit is keressük

A válaszadók többsége az új könyveket preferálja (50%), szintén sokan vásárolnak vegyesen új és régi példányokat (37%), és csupán kevesen keresik kimondottan a használtakat (12%). Használt könyveket elsősorban akkor keresünk, ha már nem érhető el a keresett termék (53%), de természetesen azért is, mert szeretnénk olcsóbban hozzájutni a vágyott olvasmányhoz (39%). Míg a gyűjtők igazi ritkaságokra is bukkanhatnak közöttük (17%), addig egyesek a környezettudatosság miatt ragaszkodnak hozzájuk (7%).

 

De mégis mi lesz a vásárolt könyvek sorsa? A válaszadók 83 százaléka inkább megtartja azokat. Nem jellemző, hogy elajándékoznánk (7%), vagy eladásra kínálnánk (5%). E tekintetben a nemek között nem mutatkozott különbség, vagyis a férfiak épp olyan szentimentálisnak mondhatók, mint a hölgyek.

 

Harry Potter továbbra is elvarázsol bennünket

A gyermek- és ifjúsági könyvkiadás a hazai könyvpiac egyik húzóágazata körülbelül százalékos részesedéssel. Nem meglepő tehát, hogy a vaterázók közül is ilyen kötetek vásárlását tervezik a legtöbben. A hölgyeknél ez az arány kiugró, 43 százalék, hiszen számukra különösen fontos a legkisebb családtagok szellemi fejlődésének elősegítése. A legutóbb vásárolt és a beszerzendő ifjúsági könyvek toplistásai a Harry Potter sorozat és Bartos Erika meséskötetei voltak. A bestsellerek is nagyon népszerűek, ami a nők második kedvenc kategóriája (37%), de minden bizonnyal klasszikus regényeket (24%) is fognak vásárolni az elkövetkező fél évben. 

 

A sztereotípiákat megerősítve a férfiak főként szakkönyveket, kézikönyveket terveznek beszerezni (32%), míg a kikapcsolódást a történelmi (24%) és a fantasztikus regények, sci-fik és thrillerek (22%-22%) jelentik számukra.

 

A felmérésben a legutóbb megvett és a kívánságlistán lévő könyvek között is Dan Brown: Eredet című regényét jelölték meg a legtöbben, de fej fej mellett végeztek az élmezőnyben Ken Follett és Danielle Steel művei is. 

 

 

Még mindig Gutenberg-hívők vagyunk

A friss kutatás szerint továbbra is a hagyományos, papír alapú könyveket részesítjük előnyben (87%), és még a 25 év alattiaknál is csak néhány százalékkal volt alacsonyabb ez az arány. Szeretjük a sajátos hangulatukat (70%), kényelmesebb számunkra az olvasásuk (55%), és még az illatuk is elvarázsol bennünket (45%). Alig akadnak olyanok, akik elsősorban, illetve kizárólag e-könyvet olvasnak (9%), ugyanakkor ez az arány a kiemelkedő jövedelműeknél meglepően magas (23%). Hasonlóan viszonyulunk a külföldön igen népszerű hangoskönyvekhez is: a válaszadók többségének egyáltalán nincs ilyen „olvasmánya” (73%).

 

Könyvrekordok az online piactéren

A felmérést végző Vatera könyv kategóriájának történetében a rekordnap 2015.12.09-én volt, amikor nagyjából percenként gazdára talált egy kötet, összesen több mint 11,2 millió forint értékben. A felmérésben győztesként kikerülő gyermekkönyv és ifjúsági irodalom kategória havonta átlagosan 2,9 millió forintos forgalmat ér el az online piactéren, a regények pedig ennél is többet, jellemzően 4,5 milliót tesznek ki. A legnagyobb értéket mégis az antik könyvek képviselik, átlagos havi 5,6 milliós forgalmukkal. Ebben a kategóriában található a jelenleg legdrágább ritkaság is, egy enciklopédia a 18. századból, amelyet több mint 4,8 millió forintért hirdetnek. 

 

„A kérdőíves felmérés során rengeteg értékes visszajelzést kaptunk, és a válaszadók többsége az olvasás szeretetét és a kulturális értékek átadásának fontosságát emelte ki. Reméljük, hogy ebben segítséget jelent majd a piactéren nemrég bevezetett termékkatalógus funkció is, mellyel az eladók gyorsan és kényelmesen, a könyvcím megadásával részletes információt és leírást biztosíthatnak az adott könyvről. Így a vásárlók hamar rátalálhatnak régóta keresett vagy épp leendő kedvencükre – mondta Szanitter Áron, a Vatera vezetője.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05