Jön a céges e-aláírások kora?

forrás: Prím Online, 2018. május 28. 17:43

A szakemberek szerint részint az új uniós rendeletek – GDPR, eIDAS, PSD2 –, részint a technológia fejlődése és a szolgáltatás egyre egyszerűbb, kényelmesebb használata hozhatják el az e-aláírások terén az igazi áttörést. 

Az új és egyre szigorúbb jogszabályoknak lényegesen nehezebb megfelelni a papíralapon kezelt dokumentumokkal, így várhatóan egyre több vállalat ismeri fel, érdemes digitalizálni a folyamatokat. Ebben pedig kulcsszerepe lesz annak, hogy egy vállalat vezetője, dolgozói és akár ügyfelei is képesek legyenek kényelmesen és egyszerűen elektronikusan aláírni dokumentumokat egy laptop, okostelefon vagy tablet segítségével.

 

E-mail-fiók, bankszámla, jogosítvány, e-aláírás

„Szinte mindegy, hogy egy panzióról, ügyvédi irodáról, közepes vagy nagyvállalatról, esetleg pénzintézetről beszélünk, a céges adatok ma már döntően a digitális térben, informatikai rendszerekben keletkeznek, ahol a hitelességet és a joghatást legkönnyebb elektronikus aláírással biztosítani. A legtöbb dokumentum kinyomtatására pusztán azért van szükség, hogy a cégvezető tollal, papíron aláírja, hitelesítse azt, miközben az elektronikus aláírásra épülő üzleti folyamatok mindezt feleslegessé teszik.” – mondta el Somkuti András a Docler Csoport elnöke, az e-aláírás-specialista NETLOCK Kft. ügyvezetője. „A technológia rohamosan fejlődik. Ma már bármelyik vállalat vezetője igényelhet e-aláíró tanúsítványt akár az interneten keresztül is, személyes megjelenés nélkül. A szolgáltatás segítségével bárhol, bármikor, egy okostelefonnal is aláírhatóak digitális dokumentumok. Mi úgy látjuk, az, hogy egy cégvezető vagy akár egy magánszemély rendelkezik e-aláíró tanúsítvánnyal a következő években olyan természetes lehet, mint az, hogy van e-mail-fiókunk, bankszámlánk vagy jogosítványunk. Mindez nem luxus, sokkal inkább döntés kérdése.” – tette hozzá a szakember, rámutatva, hogy már havi néhány ezer forintos előfizetési díjért igényelhető okostelefonos üzleti e-aláírás alapcsomag.

 

Globálisan évi 30-50%-os piacbővülést jósolnak

Nemzetközi kutatások szerint az e-aláírások globális piaca 2022-ig évente 30-50%-kal is bővülhet. Az olyan tényezők, mint a csalások kiküszöbölése, a technológiai fejlődés által kínált rugalmasság, kényelem és hatékonyságnövelés, valamint a fokozott adatintegritás és az átláthatóság iránti egyre növekvő igény generálják a piac növekedését. Az e-aláírás használatában Észak-Amerika jár az élen, de az Unióban is egyre nagyobb szerephez jut a technológia, miközben Kínában és Indiában is gyorsan terjed a megoldás.

 

Magyarország: lemaradunk vagy lépést tartunk?

“Sokakat eddig éppen az tartott vissza attól, hogy az e-aláírás felé forduljanak, hogy a technológia használata viszonylag körülményes volt. A számítógéphez csatlakoztatott chipkártyaolvasóra, tanúsítványhordozó kártyára és speciális szoftverre volt szükség ahhoz, hogy elektronikusan aláírjunk egy dokumentumot. Az új generációs, platformfüggetlen megoldás, mint a NETLOCK SIGN, éppen ezen a téren hozza legnagyobb változást. A szolgáltatás webes felületen bárhol, bármikor elérhető, és lehetővé teszi, hogy a felhasználó akár tömegesen aláírjon dokumentumokat a felhőben működő, biztonságos és kényelmesen használható rendszerben.” – mondta el Somkuti András.

 

E-számlák, e-szerződések, HR e-nyomtatványok, e-megrendelések

Magyarországon az e-aláírások terjedésének elindulásában komoly szerepe volt, hogy 2008 óta a cégbírósági eljárásokat kizárólag elektronikus aláírással ellátott dokumentumokkal lehet intézni. Az elmúlt 10 évben nem csak a jogi, de számos egyéb üzleti területen is teret nyert a technológia. E-számlázás, bizonylatok és dokumentumok tömeges hiteles archiválásához, szerződések, megrendelések hitelesítéséhez használják a megoldást, de munkaügyi folyamatok dokumentumainak – például az M30-as jövedelemigazoló nyomtatványok – aláírása is sok esetben már elektronikusan történik. “Számos vállalat a vezetői aláírást igénylő belső adminisztratív folyamatokban használja a technológiát, de egyre több az olyan terület – például a pénzintézeteknél –, ahol már az ügyfelekkel való kommunikációban is az e-aláírásra építenek, lehetővé téve, hogy a banki ügyfélnek ne kelljen bemennie a fiókba, vagy az aláírandó dokumentumokat ne kelljen kinyomtatni. “ – összegezte a szakember, aki úgy látja, az e-aláírás terjedésében rejlő lehetőségek radikálisan alakíthatják át a vállalaton belüli, valamint a vállalat és ügyfelei, partnerei között zajló információcserét, üzleti folyamatokat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09