Beszámoló a Safer Internet Program 2018. I. félévi oktatási eredményeiről

forrás: Prím Online, 2018. július 26. 08:26

Az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciuma összesítette a 2018. I. félévi oktatási tevékenységét. Hasonlóan a korábbi évekhez, a Program keretében idén is kötetlen, játékos, interaktív formában hívták fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a SIP hazai koordinátora és tudatosságnövelő központja, oktatóinak feladata és célja az internet biztonságos használatának tudatosítása. 2018 I. félévében 886 tanórát tartottak intézményekben, összesen 18 793 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok – teljes gyereklétszám 16 545 fő – mellett 2248 szülőt és tanárt is sikerült elérniük, akiknek szintén tudtak hasznos és új információval szolgálni a szakemberek.

 

2018 I. félévében a SIP oktatói 80 budapesti és 86 különböző vidéki helyszínre jutottak el. A gyerekek, szülők és pedagógusok minden településen nagy lelkesedéssel fogadták az oktatókat. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással és az oktatókkal. 

 

A szakemberek Preszl Éva, a SIP oktatója által 2016-ban kifejlesztett „Lájkvadász” nevű társasjátékot is magukkal vitték az oktatásokra, amellyel még könnyebben és közvetlenebbül tudják megszólítani a gyerekeket, fiatalokat. A társasjáték nagyon népszerű a pedagógusok körében is, hisz játékosan, kötetlen formában sok hasznos információt tudnak átadni általa a gyerekek részére. 

 

Ezenkívül az első félévben két különböző pályázatot is meghirdetett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Az első pályázatot a Biztonságos Internet Nap alkalmára írta ki digitális történetmesélés és szépirodalmi írásművek alkotására, „Digitális jövőnk gyerekszemmel: A jobb internet veled kezdődik!” témában. A kiírásra 51 pályázat érkezett be, többségében vidéki iskolákból. A második pályázatot a Városligeti Gyermeknap alkalmából írtuk ki, „Tervezd meg te a Biztonságos Internet Sátrunk gyereknapi arculatát” címmel. Erre a kiírásra 93 pályázat érkezett be. A díjazottak mindkét esetben pénzjutalomban részesültek, és értékes ajándékokkal gazdagodhattak.

 

Fotó: NGYSZ/ Gordon Eszter

 

A Safer Internet Programmal 2018 első felében több nagy rendezvényen is megjelentünk, ahol az oktatók több ezer gyermekkel találkozhattak. Így például egészségnapokon, a Budapest Parkban megrendezett Pöttömkertben, a Nyitott Bíróság rendezvényein, a Brand Tester Parkban tartott edukációs programokon, a Vodafone szervezésében megrendezett Digitális Nagykalandon, drámatáborokban, nyári napközis táborokban és médiatáborban. A Gyermekmentő Szolgálat által szervezett Városligeti Gyermeknapon két nap alatt több mint 10 000 fő látogatta meg a Biztonságos Internet Sátor programját, ahol különböző partner civil szervezetek, állami szervek, számítástechnikai nagyvállalatok, vezető informatikai cégek várták különböző játékos feladatokkal az érdeklődőket. 

 

A Safer Internet Programunk előadóit, szakértőit több konferenciára is meghívták a program népszerűsítése és tevékenységünk bemutatása/ismertetése céljából. Így nem csak hazai, de külföldi konferenciákon is részt vehettünk, mint például az internetbiztonság témájában szervezett nemzetközi szimpóziumon Szörényváron (Románia) és a Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferencián, Csíksomlyón (Románia), de részt vettünk a V4+ és Keleti Partnerség Szakértői Szemináriumán is Budapesten. 

 

A gyereknapi rendezvénnyel és a fent említett eseményekkel kiegészülve 2018 I. félévében összesen több mint 28 937 fő vett részt a SIP rendezvényein.

 

A 2018. április 9-13. között megrendezett Digitális Témahét programban a SIP-oktatók országszerte előadásokat tartottak általános és középiskolákban a biztonságos internethasználatról: 17 budapesti és 54 vidéki intézményben összesen 165 órát tartottak meg. A Digitális Témahéthez kapcsolódó kampány során a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közel 78 db „Lájkvadász” társasjátékot küldött ki az iskolák részére, ami jól mutatja a játék népszerűségét.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat következő, a biztonságos internethasználathoz kapcsolódó programja október 2-án a Magyar Tudományos Akadémián lesz, ahol egynapos, nemzetközi internetkonferenciát szervez „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel, ahova minden érdeklődőt szeretettel várunk. A konferencián nincs regisztrációs díj. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09